Nobela prēmijas ekonomikā laureāts Roberts Šillers intervijā laikrakstam "The Financial Times" brīdinājis, ka ASV finanšu sistēmas burbulis var uzsprāgt teju kuru katru brīdi.

"Šis ir ļoti bīstams laiks. Situācija man atgādina burbuli, kuru izveidojušas akciju cenas, kas kopš 2009. gada trīskāršojušās. Līdz ar akciju cenu pieaugumu cilvēki zaudē ticību tirgus vērtībai," sacījis ekonomists, kurš 2013. gadā saņēma Nobela prēmiju ekonomikā
par aktīvu cenas izmaiņu pētījumiem.

Tāpat, kā intervijā sacījis Šillers, arī investori apzinās to, ka šobrīd akciju tirgus vērtība ir pārāk augsta un ka tas var novest līdz burbuļa pārplīšanai, līdz ar to kopējais investoru noskaņojums šobrīd jau ir vērtējams kā uztraukts un nedrošs.

Šillers arī apgalvo, ka pēc viņa aplēsēm investoru pārliecība sasniegusi augstāko nedrošības līmeni kopš 2000. gada. Tolaik ASV un Rietumeiropā akciju tirgū tika piedzīvota interneta kompāniju akciju cenas burbuļa plīšana - pirms 15 gadiem ASV tehnoloģiju sektora indekss zaudēja 78% savas vērtības un nokrita no 5046 līdz 1115 punktiem.

Ziņots, ka augusta beigās investoru paniku pasaules tirgos izraisīja Šanhajas biržas akciju cenu samazināšanās par gandrīz 9%, kā arī ASV dolāra un nozīmīgāko dabas resursu cenu straujā krišanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!