ASV sāks sarunas ar Eiropas Savienību (ES) par brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu, kas būtu lielākā pasaulē, otrdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama savā runā par valsts stāvokli.

"Šovakar es paziņoju, ka mēs sāksim sarunas ar Eiropas Savienību par visaptverošu Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerību, jo brīva un godīga tirdzniecība pāri Atlantijas okeānam atbalsta miljoniem labi apmaksātu amerikāņu darbavietu," sacīja Obama.

ASV un ES tirdzniecības līguma ideja tika izteikta pirms vairākiem gadiem. Pēdējā laikā tā ir kļuvusi aktuāla, jo abas puses meklē iespējas panākt savas ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu.

"Mēs ļoti priecājamies, mēs esam gadu strādājuši, lai sagatavotu šīs sarunas .. Mēs ļoti priecājamies redzēt, ka prezidents piekrīt .. Mums būs daudz lielāka ietekme, ja mēs būsim kopā," paziņoja ES vēstnieks ASV Žuans Vale di Almeida.

Obama agrāk bija mudinājis noslēgt citu brīvās tirdzniecības līgumu - Transpacifisko partnerību (TPP), bet tas netika noslēgts līdz paredzētajam termiņam - 2012.gada beigām. Obama savā runā sacīja, ka turpinās centienus panākt TTP noslēgšanu, jo tas ir svarīgs "Amerikas eksporta veicināšanai, Amerikas darbavietu atbalstīšanai un darbības lauka atbrīvošanai augošajos Āzijas tirgos".

Tirdzniecību starp ASV un ES var veicināt importa tarifu atcelšana. Tirdzniecībā starp abām pusēm šie tarifi lielākoties ir zem 3%, bet dažās aizsargātās nozarēs tie sasniedz 20%.

Obamas paziņojumu atzinīgi novērtēja arī ASV Tirdzniecības palāta.

"Mēs ilgi esam aicinājuši noslēgt šādu līgumu, lai atceltu tarifus, nodrošinātu sakritīgus regulēšanas režīmus un veicinātu investīcijas, pakalpojumus un iepirkumus," sacīja palātas viceprezidents Mairons Briljants.

"Mēs aicinām gan ASV, gan Eiropas amatpersonas ātri rīkoties, vedot sarunas par augsta standarta līgumu, kas veicinās ekonomikas izaugsmi un darbavietu radīšanu visiem mūsu pilsoņiem," piebilda palātas viceprezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!