Foto: AFP/Scanpix
12 Klusā okeāna reģiona valstis pirmdien vienojās par Klusā okeāna reģiona partnerību ("Trans Pacific Partnership", TPP), tādējādi izveidojot pasaulē lielāko brīvās tirdzniecības zonu, kas aptver 40% no pasaules ekonomikas.

"Pēc piecus gadus ilgām intensīvam sarunām mēs esam panākusi vienošanos, kas radīs darbavietas, virzīs ilgtspējīgu izaugsmi, veicināt iekļaujosu attīstību un atbalstīs inovācijas visā Āzijas un Klusā okeāna reģionā," sacīja ASV tirdzniecības pārstāvis Maikls Fromans.

Vienošanos pēc piecu dienu ilgām sarunās ASV pilsētā Atlantā panāca valstu tirdzniecības ministri.

Šī vienošanās, par kuru sarunas kopā ilga piecus gadus, ir uzskatāma arī par lielu ASV prezidenta Baraka Obamas politisko uzvaru.

ASV prezidents Baraks Obama, kurš TPP noslēgšanu bija pasludinājis par sava otrā prezidentūras termiņa prioritāti, sacīja, ka šī vienošanās "atspoguļo Amerikas vērtības un dod strādniekiem iespējas gūt panākumus, ko tie ir pelnījuši".

"Kad vairāk nekā 95% no mūsu potenciālajiem klientiem dzīvo aiz mūsu robežām, mēs nedrīkstam ļaut tādam valstīm, kā Ķīna rakstīt globālās ekonomikas noteikumus," uzsvēra prezidents.

"Mums vajag rakstīt šos noteikumus, atverot jaunus tirgus Amerikas produktiem, tajā pašā laikā nosakot augstus standartus, aizsargājot mūsu strādniekiem un saglabājot mūsu vidi," piebilda Obama.

Vienošanās paredz, ka ASV, Kanāda un Japāna ievērojamā apmērā atvērs savu tirgu attiecībā uz lauksaimniecības produktiem. Japāna ievērojami samazināja tarifus un netarifu ierobežojumus attiecībā uz pārtikas importu.

ASV ir piekritušas samazināt tarifus attiecībā uz Japānas automašīnu daļām, kas ražotas ārpus TTP zonas, piemēram, Ķīnā un Taizemē.

Vienošanās kopumā paredz izveidot mehānismus, kā risināt strīdus starp ārvalstu investoriem un valdībām. Tā arī liek valdībām nediskriminēt starp valsts kompānijām un ārvalstu investoriem, slēdzot lielus līgumus. Vienošanas arī nosaka, ka tādām valstīm kā Malaizija, Meksika un Vjetnama ir jāuzlabo darba aizsardzības standarti.

Vienošanās arī nosaka intelektuāla īpašuma aizsardzību, kas līdz šim daudzpusējos tirdzniecības līgumos nav tikusi aptverta.

Vienošanos ir panākušas ASV, Austrālija, Bruneja, Čīle, Japāna, Jaunzēlande, Kanāda, Malaizija, Meksika, Peru, Singapūra un Vjetnama

TPP ir jāratificē šo valstu parlamentiem, kas dažās valstīs, tai skaitā ASV, var radīt grūtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!