Foto: LETA

Pasaules Banka, samazinot šī gada ekonomikas izaugsmes prognozi, norādījusi uz augstiem recesijas riskiem eirozonā un brīdinājusi, ka nākamā ekonomikas krīze būs sliktāka nekā 2008.-2009.gados piedzīvotā un "nesaudzēs nevienu", vēsa ārvalstu masu mediji.

"Krīzes eskalācija nesaudzēs nevienu. Ekonomikas izaugsmes tempu mazināšanās attīstītajās un attīstības valstīs var būt tāda pati kā 2008. – 2009.gados un, iespējams, pat vēl straujāka," paudis Pasaules Bankas globālās makroekonomikas pētījumu menedžeris Endrjū Bernss.

Turklāt PB brīdina, ka pat attīstītajām valstīm ir mazāk instrumentu krīzes apkarošanai nekā pirms trīs gadiem, jo tās jau ir izmantojušas visas monetāras politikas iespējas. Attīstības valstīm ir vairāk iespēju – vairākas valstis krīzes dēļ piekopa stingru monetāro politiku, un tagad tās varēs "atlaist tvērienu", tādā veidā stimulējot ekonomikas sildīšanu.

Pērn vasarā PB prognozēja, ka 2012.gadā globālās ekonomikas izaugsme būs par 3,6%. Šī prognoze trešdien pazemināta līdz 2,5%. Attīstīto valstu iekšzemes kopprodukta pieauguma prognoze samazināta no 2,7% līdz 1,2%, savukārt eirozonas izaugsmes prognoze samazināta no 1,8% līdz 0,3%. Attīstības valstīm PB tagad paredz izaugsmi 5,4%, salīdzinot ar 6,2% prognozi pērn vasarā.

PB eksperti norāda, ka par pasaules ekonomikas izaugsmes tempu mazināšanos jau liecina globālās tirdzniecības apjomu sarukšana un izejvielu cenu kritums. Pērn pasaules preču un pakalpojumu eksporta apjomi pieauguši vien par 6,6%, salīdzinot ar 12,4% kāpumu 2010.gadā. Šogad eksperti paredz eksporta pieaugumu tikai par 4,7%.

PB aplēsusi, ka izejvielu cenas, salīdzinot ar maksimālo vērtību 2011.gadā, jau ir ievērojami sarukušas, piemēram, energoresursiem par 10%, metāliem un minerālizejvielām – par 25%, bet lauksaimniecības izejvielām – par 19%.

Attīstības valstīm, kuras pārsvarā eksportē izejvielas, nevis produktus ar pievienoto vērtību, šāda cenu krituma dēļ jārēķinās ar lēnāku ekonomikas izaugsmi, norāda PB.

"Kāmēr ir laiks, attīstības valstīm ir jāapzinās savas vājās vietas un jāsagatavojas jaunam šokam," paziņojis PB galvenais ekonomists Džastins Lins. Valstīm ir jāapzinās, kā tās finansēs savu budžetu deficītu, jāsagatavo tēriņu mazināšanas plāns un jāpārbauda nacionālo banku gatavību ekonomikas lejupslīdei, uzskata PB.

Jau ziņots, ka arī Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) plāno samazināt šī gada pasaules ekonomiskās izaugsmes prognozi, SVF jau septembrī samazināja pasaules ekonomiskās izaugsmes prognozi gan 2011., gan 2012.gadam līdz 4%. Jūnijā fonds vēl paredzēja pasaules iekšzemes kopprodukta kāpumu 2011.gadā par 4,3% un 2012.gadā par 4,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!