Foto: PantherMedia/Scanpix
Vērtējot potenciālos apdraudējumus ekonomikas izaugsmei 2017. gadā, visrūpīgāk jāseko līdzi protekcionisma pieaugumam tirdzniecībā, politikai Eiropā, kā arī Ķīnas nemitīgi kāpjošajam parādam, vērtē "Goldman Sachs" vecākais ekonomists Jans Hatcius.

Lai gan 2016. gada otrajā pusē pasauli viens pēc otra satricināja dažādi ģeopolitiski pavērsieni, ASV 1869. gadā dibinātās investīciju bankas "Goldman Sachs" apkopotie dati norāda uz spēju kāpumu ekonomikas izaugsmē, pirmdien Londonā akcentēja Hatcius.

Viņa ieskatā izaugsmes pamatā ir divi faktori – finansiālo apstākļu uzlabošanās un fiskālās politikas atmaigšana. "Pirmkārt, 2016. gadā mēs pieredzējām vieglākus apstākļus nekā 2015. gadā, jo īpaši ņemot vērā izaugsmi ietekmējošos faktorus. Tāpat mēs ievirzījāmies pozitīvas fiskālās politikas teritorijā," norādīja "Goldman Sachs" ekonomists, prognozējot, ka situācija nemainīsies arī tad, kad ASV prezidenta amatā stāsies Donalds Tramps, kurš solījis atvieglot nodokļu slogu un celt izdevumus.

"Viens no lielajiem jautājumiem ir tas, kādu fiskālās politikas stimulu dos Trampa administrācija. Sagaidām, ka reformēs uzņēmumu ienākuma nodokli, kā arī mazinās nodokļus personām," prognozēja Hatcius. Viņaprāt, nodokļus būs grūti mazināt lielos apmēros, jo ASV budžetā ir salīdzinoši augsts deficīts. Taču "Goldman Sachs" paredz fiskālās politikas ierobežojumu atcelšanu aptuveni 200 miljardu ASV dolāru apmērā gadā.

Vienlaikus Hatcius izcēla trīs būtiskākos riskus, kas draud sašūpot uzņemto ekonomikas izaugsmes kursu. Pirmkārt, sākot strādāt Trampa administrācijai, "Goldman Sachs" prognozē strauju pavērsienu pretī protekcionisma politikai tirdzniecībā, kas rada negatīvu risku pasaules ekonomikai. Vēstīts, ka Trampa ievēlēšana, visticamāk, kliedēja pēdējās cerības par brīvā tirdzniecības līguma starp Eiropas Savienību un ASV (TTIP) noslēgšanu. Tāpat Tramps piedraudēja autoražotājam "Toyota" piemērot lielas nodevas par rūpnīcas celšanu Meksikā.

Otrkārt, lai gan situācija Eiropā ir uzlabojusies, Hatcius norādīja uz būtiskām darbaspēka tirgus problēmām, kas jo īpaši samilzušas Eiropas dienvidu valstīs. Ekonomists norādīja uz populistu arvien pieaugošo popularitāti un izcēla vairākus zīmīgus notikumus Eiropas politiskajā kalendārā, kuriem ir potenciāls sašūpot pasaules ekonomiku, piemēram, vēlēšanas Nīderlandē, Vācijā un Itālijā, Terēzes Mejas apsolītā "Brexit" uzsākšana, kā arī prezidenta izraudzīšanās Francijā.

Visbeidzot "Goldman Sachs" vecākais ekonomists uzsvēra Ķīnas ietekmi uz pasaules ekonomikas izaugsmi. Šī Āzijas valsts pieredz strauju parāda pieaugumu, kā arī parāda attiecības pret iekšzemes kopprodukta kāpumu. Hatcius akcentēja, ka ir jāseko līdzi signāliem no Ķīnas, jo īpaši rūpīgi vērojot kapitāla virzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!