Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules naftas cenas biržās šīs darba nedēļas laikā sarukušas par aptuveni 4%, salīdzinot ar iepriekšējās darba nedēļas beigām.

Eksperti norāda, ka pasaules naftas ražotāju vērtība pēdējo divu gadu laikā ir samazinājusies par 2 triljoniem ASV dolāru. Lai gan tirgus analītiķi atzīmē, ka naftas rezerves sāk samazināties, atsevišķas kompānijas, piemēram, "BNP Paribas SA" and "JBC Energy GmbH", pieļauj, ka naftas cenas varētu sarukt līdz 40 ASV dolāriem par barelu, jo prognozes par vairāku lielvalstu izaugsmes tempiem nav spožas.

Nedēļas sākumā bija vērojams naftas cenu kritums, ko veicināja bažas par jēlnaftas piedāvājumu pasaules tirgū un satraukuma mazināšanās, ka militārā apvērsuma mēģinājums Turcijā varētu radīt traucējumus naftas transportēšanā. Turklāt otrdien naftas cenas nokritās līdz divu mēnešu minimumam.

Lai gan jau nedēļas vidū tās atkal nedaudz pieauga pēc iknedēļas datu publicēšanas par ASV degvielas rezervēm, kuri liecināja par to samazināšanos 9.nedēļu pēc kārtas, tomēr ceturtdien atsākās cenu kritums saistībā ar bažām par naftas produktu pārmērīgu piedāvājumu.

Analītiķi atzīmē, ka joprojām ir visai liela naftas cenas atšķirība ASV un Eiropas biržās, tāpēc atsevišķi piegādātāji varētu pārslēgties uz tirgiem, kur naftas cenas ir augstāka.

Nedēļa sākās ar to, ka Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā pirmdien kritās par 0,71 ASV dolāru līdz 45,24 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā saruka par 0,65 dolāriem - līdz 46,96 dolāriem par barelu.

Otrdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā samazinājās par 0,59 ASV dolāriem līdz 44,65 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā saruka par 0,30 dolāriem - līdz 46,66 dolāriem par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā trešdien pieauga par 0,29 ASV dolāriem līdz 44,94 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā kāpa par 0,51 dolāru - līdz 47,17 dolāriem par barelu.

Ceturtdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā kritās par 1,00 ASV dolāru līdz 44,75 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā saruka par 0,97 dolāriem - līdz 46,20 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā bija 44,19 ASV dolāri par barelu, kas ir par 3,8% mazāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī bija 45,69 dolāri par barelu, kas ir par 4% mazāk nekā pirms nedēļas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!