Foto: AP/Scanpix
Pirmdien atklāts viens no globālās finanšu pasaules lielākajiem noslēpumiem – ASV parādsaistību apmērs pret Saūda Arābiju. Tas, kā noskaidrojis "Bloomberg", ir 117 miljardi ASV dolāru.

Kopš 1974. gada ASV finanšu ministrija atteicās nosaukt parādsaistību apmēru pret dažām naftas eksportētājvalstīm un Karību nodokļu paradīzēm, aizbildinoties ar īpašām divpusējiem valstu attiecībām.

Finanšu ministrija ASV parādu Saūda Arābijai atklāja pēc ziņu aģentūras "Bloomberg" informācijas pieprasījuma un vēlāk paskaidroja, ka tas darīts, lai uzlabotu caurskatāmības un demokrātijas principus valsts pārvaldē.

Atklātais parāda apmērs ir salīdzinoši neliels attiecībā pret parādsaistībām, kas ASV saista ar Ķīnu un Japānu. Katrai no nosauktajām valstīm Vašingtona ir parādā vairāk nekā vienu triljonu ASV dolāru.

"Bloomberg" informācijas pieprasījums arī atklājis, ka Kaimanu salas, kur dzīvo aptuveni 60 000 iedzīvotāju, ASV aizdevušas 265 miljardus ASV dolāru.

Kaimanu salas tiek uzskatītas par ārzonas finanšu centru, un tajās nepastāv uzņēmuma nodoklis, tāpēc šajās salās reģistrētas tūkstošiem ārvalstu kompānijas, kas tādējādi apiet nodokļu sistēmas to mītņu zemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!