Krievijas veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" trešdien paziņoja, ka Ungārija ir pārtraukusi sertificēt Nīderlandē izaudzētos ziedus.

"Rosseļhoznadzor" par to informēja, atsaucoties uz Ungārijas Lauksaimniecības ministrijas sniegto informāciju. Konsultācijas ar Ungārijas pārstāvjiem notika trešdien Maskavā.

Jau vēstīts, ka "Rosseļhoznadzor" 27.jūlijā aicināja Eiropas Savienības (ES) valstu, tostarp Latvijas, fitosanitāros dienestus pārtraukt sertificēt Nīderlandē izaudzētos ziedus, kas domāti eksportam uz Krieviju, un brīdinājis par iespējamu to importa aizliegumu.

Krievijas dienests informējis atbildīgos dienestus Bulgārijā, Čehijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Slovākijā un Ungārijā, kuri izsniedz fitosanitāros sertifikātus uz Krieviju eksportējamiem Nīderlandes ziediem, par nopietnām šīs produkcijas drošuma problēmām, un ierosinājis apturēt fitosanitāro sertifikāciju, kā arī sākt konsultācijas.

Nīderlande ir pasaulē lielākā ziedu eksportētāja un katru gadu izaudzē 10 miljardus tulpju sīpolu, kas ir 70% no visas pasaules produkcijas apmēra.

Nīderlande kopā ar Beļģiju, Ukrainu un Austrāliju Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē iesniedza rezolūciju ar aicinājumu izveidot neatkarīgu tribunālu par traģēdiju, kad pērnā gada 17.jūlijā virs Austrumukrainas, kur notiek bruņots konflikts starp valdības spēkiem un promaskaviskajiem separātistiem, tika notriekta aviosabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" un bojā gāja 198 cilvēki, vairums no tiem bija Nīderlandes pilsoņi. Krievija Drošības padomes sēdē 29.jūlijā uzlika veto šai rezolūcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!