Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis (PLSP), kas ir Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija, šogad zemo naftu cenu dēļ zaudēs 275 miljardus ASV dolārus, prognozē Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

"Ieņēmumi no naftas cenām veido milzīgu daļu no PLSP valstu budžeta ienākumiem. Ņemot vērā straujo naftas cenu kritumu, kas novērots jau kopš 2014. gada vidus, eksporta ienākumi, salīdzinot ar 2014. gadu, šogad PLSP valstīm paredzami kritīsies par 275 miljardiem ASV dolāriem," vizītes laikā Katarā PLSP valstu finanšu ministriem un centrālo banku vadītājiem apgalvoja SVF vadītāja Kristīne Lagarda.

Tāpat Lagarda PLSP valstis brīdinājusi par ekonomikas izaugsmes tempa krišanos. SVF 2014. gadā noteica reģiona ekonomikas izaugsmi 3,5% apmērā, 2015. gadā to prognozē 3,2%, bet 2016. gadā – 2,7%.

Lai izpildītu pašreizējos budžeta plānus, PLSP valstīm jāpārdod nafta par aptuveni 105 ASV dolāriem, taču, kā ziņots, cena par barelu turas ap 50 ASV dolāru robežās.

Ziņots, ka naftas cenas kopš 2014. gada vidus samazinājušās vairāk nekā par 50%, kas galvenokārt skaidrojams ar pieprasījuma kritumu pasaulē, rekordlielo naftas ieguvi naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstīs un ASV dolāra vērtības pieaugumu.

Vairāki starptautiski nozares eksperti atzinuši, ka šobrīd naftas industrijā valda krīze. Tā uzņēmuma "Quinto Capital Partners" eksperti prognozējuši, ka naftas cena sasniegs 30 ASV dolāru līmeni par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!