Foto: DELFI

Igaunijas konjunktūras institūta speciālistu veiktās analīzes rezultāti liecina, ka igauņu ražotāju zaudējumi Krievijas embargo dēļ ir vērtējami 150 miljonu eiro apmērā, atsaucoties uz portālu "uudised.err.ee" vēsta "RIA Novosti".

Krievijas embargo sarakstā iekļautās produkcijas vērtība ir 75 miljoni eiro, taču speciālisti norāda, ka pie minētās summas jāpieskaita vēl 75 miljoni eiro, iekļaujot daļēju embargo efektu.

Visjūtīgāk Igaunija izjūt siera eksporta ierobežojumu, kas sastāda 27 miljonus eiro.

"Siera tirgus visvairāk izjūt embargo sekas. Siera eksporta daļa uz Krieviju sastāda 11% no siera tirgus," atklāj institūta direktore Marjē Jozinga.

Pēc viņas vārdiem, zivju un to produkcijas eksports uz Krieviju sniedza ienākumus 15 miljonu apmērā, tikpat lieli ieņēmumi sastādīja piena un piena produktu eksporta daļa.

Savukārt pie daļēja embargo efekta Jozinga minēja izejvielu piegādi, kas tiek eksportēta uz citām valstīm vēlākai produkcijas ražošanai.

Jau vēstīts, ka Krievijas valdība 7. augustā publicējusi sarakstu ar pārtikas precēm, kuru ievešana no Eiropas Savienības, ASV, Kanādas, Norvēģijas tiks aizliegta uz gadu. Tirdzniecības embargo noteikts cūkgaļai, riekstiem, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, visa veida piena produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!