Foto: RIA Novosti/Scanpix
Sankcijas ir kā ziemas pirmais sniegs, kas it kā negaidīti uzkritis uz galvas. Taču patiesībā visi zināja, ka agri vai vēlu tas notiks. Tā neatkarīgajā Krievijas žurnālistu interneta medijā "Spektr" norāda Krievijas 'Businessweek' redaktore Olga Romanova, kura uzskata, ka tirgotāji un sabiedrība pie sankcijām pieradīs.

„Sankcijas vēsturē esam pieredzējuši vairākkārt. Taču produkti tāpat mēdz atrast savu ceļu uz Krievijas tirgu. Piemēram, Polijas āboli, lai gan aizliegti arī iepriekš, Krievijā nonākuši maskējoties ar Serbijas zīmēm. Tā tas bijis un tā arī turpināsies," norāda Romanova

„Ziema turpinās, bet dzīve parasti normalizējas un cilvēki tai pielāgojas," tēlaini situāciju apraksta Romanova.

Romanova arī prognozē, ka sankciju ietekmē augstākais cenu pieaugums Krievijā varētu būt cūkgaļai un putnu gaļas produkcijai, taču arī no šīs preču kategorijas varētu gūt labumu vietēji ražotāji, pēc kuru vietējās produkcijas pieprasījums palielināsies vairākkārt. Tāpat iegūs vietējie lielo zivrūpniecības uzņēmumu īpašnieki.

Krievijas „Businessweek" redaktore arī atgādina, ka, piemēram, Lietuvas piena produkcija ir aizliegta jau no šī gada sākuma, taču tagad par to vairs neviens neatminas.

Viņa arī norāda uz franču kompāniju „Danone", kura pārstāv lielu daļu Krievijas piena un pārtikas rūpniecības un neizbēgami iegūs nu saražojot vairāk produktus uz vietas.

„Tas, kam patiešām Krievijai būs jāgatavojas, ir ziema. Krievijai nepastāv neatrisināmu problēmu ar pārtikas ražošanu, Mūsu neatrisinātā problēma ir pārtikas glabāšana, jo nav pietiekams skaits piemērotu noliktavu kompleksu. Pārtikas produkti pienācīgā kvalitātē pie mums neglabājas ilgāk par ziemas vidu," norāda Romanova.

Kā ziņots, Krievijas 7.augustā noteiktais embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

Ņemot vērā Kremļa sniegto atbalstu Austrumukrainas nemierniekiem, ES un ASV 29.jūlijā nolēma piemērot papildu sankcijas pret Krievijas enerģētikas, ieroču rūpniecības un finanšu nozarēm.Reaģējot uz 29.jūlija ES un ASV lēmumu, Krievijas prezidents Vladimirs Putins 6.augustā uzdeva valdībai izstrādāt atbildes pasākumus uz Rietumu sankcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!