Foto: Publicitātes foto
Katru gadu aptuveni 2000 cilvēku pretendē uz iekļūšanu vienā no prestižākajām pasaules biznesa augstskolām – Hārvardas Biznesa skolā. Katram kandidātam, kas izturējies formālos kritērijus, viens no iestājpārbaudījuma posmiem ir intervija, lai pārbaudītu vai topošais students būs īsts „Hārvardas materiāls”. „The Business insider” apkopojis piecus āķīgus jautājumus, kas nereti jaunajiem biznesa censoņiem liek samulst visvairāk.

Jautājumus parasti uzdod ātri, cenšoties pretendentu pārsteigt, un pārbaudīt viņa radošumu un reakcijas spējas. 30 minūšu sesijā tiek uzdoti jautājumi gan par profesionālo un akadēmisko pieredzi, kā arī tiek testētas potenciālā „hārvardieša" līderisma spējas. 

Daudzi no jautājumiem ir parasti rutīnas tipa, piemēram - kāpēc vēlaties studēt tieši Hārvardā? Kādi ir jūsu plusi un mīnusi? Kāpēc jums interesē bizness? Taču ir jautājumi, kas krietni vairāk pārbauda pretendenta apķērību.

Sarežģītie jautājumi tika publicētu Hārvardas studentu Universitātes avīzē, rokasgrāmatas formātā - „kā izturēt intervijas Hārvardā?".

Grūtais astoņgadīgā bērna jautājums


Foto: PantherMedia/Scanpix
„Paskaidrojiet, kā savu biznesa ideju izskaidrosiet astoņgadīgam bērnam?". Tas ir pirmais no sarežģītajiem jautājumiem, kas demonstrē kandidāta spējas sarežģīto pasniegt viegli, vienkārši un saprotami.

 „The Business insider" rekomendē iztēloties, ka esat pie viena galda ar vecmammiņu, kurai burtiski bez liekiem vārdiem pastāstāt būtiskāko ideju, izmantojot vienkāršas un viegli uztveramas metaforas.

Piespiež pretendentu domāt ārpus rāmjiem


Foto: PantherMedia/Scanpix
„Aprakstiet vienu lietu, ar ko Jums vajadzētu nodarboties vairāk, un vienu lietu, ar ko jums vajadzētu nodarboties mazāk!" otrs jautājums parāda pretendenta godīgumu, sniedzot savu pašnovērtējumu, kas arī parāda paškritiskas spējas.

Būtiski esot parādīt, ka pat ja detaļās visu vēl tik labi par sevi neapzināties, jūs vienalga skatāties nākotnē, vēloties sevi izzināt, un ka esat to gatavs darīt Hārvardā.

Jautājums, kas iedzen stūrī un liek apmulst


Foto: PantherMedia/Scanpix
„Kas ir viena lieta, kurā jūs nekad nebūsiet tik labs, kā pārējie?"

Ja atbildēsiet, ka tādu lietu nemaz nav, tas signalizēs par paškritikas trūkumu. „The Business inseder" uzsver, ka būtiski ir būt godīgam šajā jautājumā, un atklāt šo savu iespējamo trūkumu attiecībā pret citiem jūsu kolēģiem, kursa biedriem, tas parādīs, ka zināt, kur vēl nepieciešams attīstīties.

Pārbauda pretendenta vērtības


Foto: PantherMedia/Scanpix
„Kā jūs vēlētos, lai jūs atceras pēc jūsu nāves?"

Ceturtais jautājums skaidri parāda, kādas ir pretendenta vērtības, ko viņš sava karjerā vērtē augstāk - izaugsmi vai dzīšanos pēc slavas. Arī šeit biznesa portāls iesaka būt godīgam un atklātam, bet pats svarīgākais - spēt šos mērķus un savu iztēli paskaidrot saprotami un parādīt, ka jūs vispār zināt kādā dzīves virzienā ejat. 

Pats svarīgākais jautājums, ja vēlaties tikt uzņemts


Foto: AFP/Scanpix
Intervijas beigās intervētājs mēdz jautāt - „kas ir viena lieta, ko jūs vēlētos, lai es par jums atceros?"

Līdzīga tipa jautājums kā - „Jums ir palikušas 30 sekundes, ko vēl vēlaties man pateikt?". Atbilde ir tikai viena, jums jāsaka, ka patiesi vēlaties studēt Hārvardā. Jums jāpaliek atmiņā kā pretendētam, kas no sirds vēlas tikt uzņemts, uzsver „The Business insider".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!