Foto: Pixabay

Polija, tāpat kā citas Eiropas valstis, savu iespēju ietvaros pārdos savu gāzi Ukrainai, Polijas radio paziņojis Polijas prezidenta padomnieks Tomašs Nalenčs.

"Krievija var tā rīkoties [aizliegt gāzi], neskatoties uz ekonomiskajās sekām. Krievijas gāzes eksporta ierobežojums ļoti būtiski iedragā Krievijas intereses, jo Krievijas budžets balstās uz šis eksporta nozares ieņēmumiem.

Taču tā ir tukša priecāšanās, jo Krievijas politika, ja jārunā par ekonomiku, jau gadsimtiem vadījusies nevis pēc tirgus principiem un ekonomikas noteikumiem, bet vienmēr – ar politiku," atzīmējis Nalenčs.

Padomnieks uzskata, ka gāzes piegādes ierobežošana no Krievijas uz Poliju nav draudi Polijas, bet gan Ukrainas virzienā. 

"Tā ir bīstama situācija, kad Krievija nepieturas pie parakstītās vienošanās, bet mums jāpieprasa tos ievērot. Mērķis ir destabilizēt Ukrainu, un tas ir skaidrs jau vairāku mēnešu periodā - nostādīt apšaubāmā situācijā ukraiņus un viņu attiecības ar viņu demokrātiski ievēlētu varu. Un vēl gāzes ierocis, kas, diemžēl, šajā ziemā, visticamāk, tiks pielietots. Pirmkārt, pret Ukrainu," sacījis Nalenčs.

Jau vēstīts, ka pagājušā nedēļā Polijā par 20% fiksēts gāzes piegādes samazinājums no Krievijas, taču Krievijas puse to noliegusi. Par Krievijas gāzes apjoma samazinājumu paziņojušas atsevišķas kompānijas Austrijā, Vācijā un Slovākijā.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks jau vērsies pie Eiropas Savienības (ES) ar lūgumu izvērtēt Krievijas darbības par gāzes piegādes samazināšanu ES dalībvalstīm, tostarp Slovēniju un Poliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!