Foto: Reuters/Scanpix

Jaunievēlētais Ukrainas prezidents Petro Porošenko vēlas uzreiz pēc savas inaugurācijas parakstīt vēl neapstiprināto asociācijas līguma daļu ar Eiropas Savienību.

Kā zināms līguma neparakstīšana 2013.gada nogalē izraisīja plašus protestus Ukrainā, kas pārauga sadursmēs ar likumsargiem un noveda pie tā laika prezidenta atcelšanas no amata.

Martā Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks parakstīja asociācijas līguma ar ES politisko daļu.

Līguma ekonomikas jautājumu daļas apstiprināšana ļautu jau drīzākajā laikā ieviest pretkorupcijas pasākumus un reformu paketi, skaidro aģentūra "Unian".

Porošenko izteicies, ka valsts vadības darbībām jābūt pēc iespējas aktīvākām, jo tauta nevar gaidīt. Viņš pauž cerību, ka arī ES līderi atbalstīs līguma parakstīšanu.

Asociācijas līgumu ciešākai sadarbībai ar ES Ukraina iepriekš gatavojās parakstīt ES Austrumu partnerības samitā Viļņā pagājušā gada novembrī. Tomēr nedēļu pirms sanāksmes Ukrainas valdība prezidenta Viktora Janukoviča vadībā no šīs ieceres atteicās, dodot priekšroku ciešākām saitēm ar Maskavu.

Tas izraisīja tautas protestus, kās pārauga plašos nemieros un vardarbīgās sadursmēs. Protestētāju un drošības spēku sadursmēs 2014. gada februārī gāja bojā vairāk nekā 90 cilvēki. Savukārt prezidents Janukovičs aizbēga no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!