Puertoriko ierosinājusi starptautiskajiem aizdevējiem jaunu plānu, kā salas valdība spētu atmaksāt iespaidīgo parādu, liecina Sanhuanas sagatavotais piedāvājums.

Plāns iziešanai no parādu krīzes sagatavots tiem aizdevējiem, kuriem pieder valsts izdotās obligācijas 49 miljardu ASV dolāru apmērā. Kopējais Puertoriko parāds lēšams 70 miljardu ASV dolāru apmērā.

Salas gubernators Alehandro Garsija Padilja piedāvājis 49 miljardu lielo aizdevumu samazināt par 46% jeb aptuveni 22,7 miljardiem ASV dolāriem.

Tā vietā Puertoriko ierosina izdot jaunas obligācijas ar nosacījumiem, kas ar jaunu procentu likmi nodrošinātu "no parāda atlaistās" naudas atmaksu, ja salas ekonomika uzlabotu izaugsmi.

"CNN Money" informācija liecina, ka kreditori Puertoriko piedāvājumu uztvēruši skeptiski, bet gala atbilde vēl nav sniegta. Tāpat medija ekonomikas apskatnieki pieļauj, ka, ja vienošanās netiks panākta, sagaidāms gadiem ilgs tiesas process.

Kā viena no Puertoriko cerībām tiek pieminēta Vašingtonas iejaukšanās, kas varētu palīdzēt parāda restrukturizācijā. Par šādu iespēju gan domas dalās ASV kongresā, kam lēmums būtu jāpieņem.

2015. gadā valsts ekonomika piedzīvoja recesiju 0,9% apmērā, bet negatīvu tautsaimniecības izaugsmi sala piedzīvo nu jau gandrīz pēdējos desmit gadus.

Puertorikāņi kopš 1917. gada ir ASV pilsoņi, tomēr Savienoto Valstu konstitūcijas darbība Puertoriko ir ierobežota un teritorijas iedzīvotāji nevar piedalīties ASV prezidenta vēlēšanās, taču var vēlēt savu gubernatoru.

Viens no finanšu krīzes galvenajiem iemesliem esot ilgtermiņa dzīvošana uz parāda - salas valdība vairākus gadus, norēķinoties par pensijām un sedzot publiskā sektora izdevumus, pārdevusi obligācijas. Parādzīmes izdotas, neskatoties uz to, ka Puertoriko ekonomika atrodas recesijā un tās iedzīvotāju skaits samazinās.

NYT aprēķinājis, ka Puertoriko parāds ir četras reizes lielāks nekā tas, kāds bija jāatmaksā bankrotu piedzīvojušajai Detroitai. Medijs arī atgādina, ka atšķirībā no Detroitas ASV konstitūcija neļauj Puertoriko iesniegt maksātnespējas pieteikumu, kas nozīmē, ka salas finanšu krīzes sekas būs grūtāk kontrolējamas un paredzamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!