Foto: AFP/Scanpix
"Modernajā, savstarpēji saistītajā pasaulē ekonomiskajām sankcijām kā politiskā spiediena instrumentam var būt bumeranga efekts, un beigās tām ir ietekme uz uzņēmumiem un ekonomiku tajās valstīs, kas tās piemēroja," ekonomikas forumā Sanktpēterburgā paziņoja Putins.

Viņš arī asi kritizēja Savienoto Valstu globālo ietekmi.

"Vienpolārās pasaules modelis ir cietis neveiksmi. Šodien to var viegli saskatīt visi, pat tie, kuri mēģina rīkoties ierastajā veidā, lai paturētu savu monopolu, lai diktētu savus spēles noteikumus politikā, tirdzniecībā un finansēs, lai uzspiestu savas kulturālās un uzvedības normas," paziņoja Putins.

"Pasaule ir dauzpolāra, cilvēki grib paši izlemt savus likteņus, saglabāt savas kulturālās un vēsturiskās identitātes un civilizācijas," norādīja Putins.

Viņš pauda pārliecību, ka Vašingtona, uzstājot uz sankciju piemērošanu Krievijai, vēlējusies gūt labumu attiecībās ar Eiropas sabiedrotajiem.

"Uzstājot uz sankciju izmantošanu pret Krieviju, man ir aizdomas, ka mūsu amerikāņu draugi (..) vēlas iegūt konkrētas priekšrocības savās tirdzniecības un ekonomiskajās saitēs ar Eiropu," norādīja Putins.

"Pagaidām tam nav negatīvas sistemātiskas ietekmes uz mūsu ekonomiku, un es ceru, ka tas nenotiks," viņš piebilda.

Kā piektdien Jūrmalā notiekošās starptautiskās konferences "Baltijas forums" laikā atzina Krievijas tirgus izpētes institūta direktors Andrejs Spartaks, Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas pret Krieviju darbojas, jo valsts ekonomika palēninās.

"Mēs jau tagad varam redzēt, ka noteiktās sankcijas pret Krieviju darbojas, jo valsts ekonomika palēninās. Arī ekonomiskie sakari ar Ukrainu ir pasliktinājušies, kas arī ir saistīts ar noteiktajām sankcijām," sacīja Spartaks, piebilstot, ka situācijas saasināšanās gadījumā sankciju sekas varētu būt vēl lielākas.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!