Foto: AP/Scanpix

Viens no lielākiem Krievijas un Somijas kopprojektiem ir jauna atomelektrostacija “Fennovoima”. Tās būvniecību valstis plānojušas uzsākt pēc diviem gadiem, un vairāk nekā trešdaļa piederēs Krievijas uzņēmumam “Rosatom”, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”.

Tāpat līgums arī paredzot, ka tieši "Rosatom" pirmos desmit gadus piegādās degvielu. Turklāt reaktora tips arī būs Krievijas.

Tikmēr Somijas ārpolitikas pētniecības institūta vecākā pētniece Katri Pineniemi intervijā raidījumam norādījusi, ka Somijas politiķi un sabiedrība neesot gatavi ieņemt stingru pozīciju attiecībā uz Krieviju.

Somijas parlaments "Fennovoima" projektu atbalstījis jau pērn decembrī, un lēmuma pieņemšanu daudzi uzskatījuši par necaurspīdīgu. Projekta atbalstītāji sākumā teikuši, ka reaktors domāts tam, lai Somija kļūtu neatkarīgāka no Krievijas enerģētikas tirgus. Taču tagad viss apgriezies "kājām gaisā", vēstī raidījums.

Somijas parlamenta deputāte Hanna Halmenpā no "Zaļās partijas" raidījumam sacījusi, ka nav ticis apspriests jautājums, vai ir ētiski iesaistīties biznesā ar "valsti-agresoru".

"Ja tu mēģini par to runāt, tad tiec apvainots Somijas-Krievijas attiecību bojāšanā. Eiropas Savienības sankcijas neiekļauj sevī enerģētikas jomu, domāju ka te savu roku pielika arī atsevišķu Somijas politiķu lobijs", norādījusi Halmenpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!