Foto: Picjumbo

Baltijas valstīs strādājošais ziņu portālu tīkls "Baltnews" pieder Krievijas propaganda medija "Sputnik" īpašniekam, Krievijas propagandas holdingam "Rossiya Segodnya", secinājis pētnieciskais žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

Kā liecina "Re:Baltica" apkopotā informācija, "Baltnews" interneta vietnes Baltijas valstīs ir reģistrējusi firma "Media Capital Holding B.V.", kura 2013. gadā reģistrēta Nīderlandē un tās pamatkapitāls ir viens eiro. Tās vienīgā īpašniece savukārt ir Krievijā reģistrētā firma "Media-Kapital", kura pieder avīzei "Maskavas ziņas", kuras īpašniece ir Krievijas valdībai piederošā ziņu aģentūra "RIA Novosti". "RIA Novosti" ir "Rossiya Segodnya" daļa, kuras sastāvā ietilpst arī multimediju platforma "Sputnik", starptautiskā televīzija "Russia Today" – un pastarpināti arī Baltijas portāli "Baltnews", padarot to par daļu no Krievijas kontrolēta mediju tīkla.

Pētījuma centrs norādīja, ka Baltijas krievvalodīgajiem domātajā interneta vidē "Baltnews" sācis darboties pirms trīs gadiem, kad virknē pasaules valstu, tostarp Baltijas valstīs, tika atvērti "Sputnik" biroji ar mērķi izvērst Krievijas valsts sponsorēto propagandu. Tomēr "Baltnews", atšķirībā no "Sputnik", saites ar Krieviju centies slēpt aiz garas reģistrantu ķēdes un it kā vietējas izcelsmes organizācijas izkārtnes, liecina "Re:Baltica" rīcībā esošie dokumenti.

"Re:Baltica" sazinājās ar katru no Baltijas valstīs esošo portālu vadītājiem, tomēr par "Baltnews" īpašniekiem viņi runāja izvairīgi.

Kā "Re:Baltica" sarunā pa telefonu norādīja Lietuvas "Baltnews" vadītājs Anatolijs Ivanovs, portāli ir daļa no lielāka holdinga, kas ir "plaši pārstāvēts Eiropā". Holdinga īpašnieki esot reģistrēti Holandē, bet konkrētus uzvārdus viņš aicināja "apskatīties internetā". Ivanovs skaidroja, ka holdinga īpašniekiem esot savs biznesa "know-how", bet piebilda, ka "neesam idioti, lai to stāstītu". Igaunijas "Baltnews" vadītājs Aleksandrs Korņilovs, pētnieciskās žurnālistikas centram e-pasta vēstulē rakstīja, ka portālu īpašnieks ir "holandiešu firma "Kapital Media"". Savukārt Latvijas portāla vadītājs Andrejs Jakovļevs, atsakot interviju klātienē, telefona īsziņā centram atbildējis, ka portāls lielāko daļu naudas pelna Eiropā.

"Baltnews" portālu saturu veido pārpublicējumi no "RIA Novosti" un "Rossiya Segodnya" meitasuzņēmuma "InoSMI", kas krieviski tulko rietumu mediju materiālus, kā arī vietējo mediju ziņu pārpublikācijas.

Lai arī portāla "Baltnews" vietnēm Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir vienots nosaukums, katrai no tām ir atšķirīga vietējā komanda. Portāli krievu valodā atspoguļo vietējās aktualitātes, kā arī kopē Krievijas mediju ziņas. Tāpat portālā faktiski nav reklāmu. Tomēr portālos tiek publicēti arī autoru veidoti raksti.

Kā norādīja "Re:Baltica", tad viena no "Baltnews.lv" publicēto rakstu autorēm ir Krievijas avīzes "Komsomoļskaja Pravda" žurnāliste, kura kopš 2008. gada ir vadījusi tā dēvētos diskusiju klubus "Impressum" un "Format A-3" valstīs, kuras Krievija uzskata par savu interešu sfēru – Baltijā, Moldovā, Ukrainā, tostarp arī Krimā. Igaunijas drošības policija KAPO, komentējot to saturu, norādījusi, ka diskusijās ar Krievijas līdzdalību tiek "izplatītas Krievijas ietekmes operāciju pamatdomas".

Latvijas portālam regulāri raksta arī kādreizējais nacionālboļševiks Vladimirs Lindermans, kurš ir pazīstams Latvijas krievu radikālis, kas vairākkārt mēģinājis radīt jaunas organizācijas savu ideju popularizēšanai.

Tāpat rakstus "Baltnews.lv" veido Rīgā dzīvojošais sociologs Andrejs Solopenko, kuru 2015. gadā neielaida Eiropas Savienības Austrumu partnerības samitā Rīgā, uz kuru viņš bija akreditējies kā Krievijas Ārlietu ministrijas finansētā žurnāla "Baltijskij Mir" pārstāvis. Gadu iepriekš viņš ar Igaunijas prokrievisko aktīvistu Maksimu Revu kā "neatkarīgie starptautiskie eksperti" piedalījās tā saucamajā Krimas referenduma novērošanā. Viņš kopā ar "Baltisjskij Mir" redaktoru Dmitriju Kondraševu uzdevās par nevalstisko organizāciju "Starptautiskais fonds. Helsinki Plus."

Tāpat "Re:Baltica" izceļ faktu, ka gan Lietuvas, gan Igaunijas "Baltnews" galvenajiem redaktoriem ir piemēroti aizliegumi iebraukt Latvijā, turklāt abiem, līdz ar Latvijas "Baltnews" portāla galveno redaktoru, ir saiknes ar Krievijai labvēlīgi noskaņotiem spēkiem.

Pētnieciskās žurnālistikas centra apkopotā informācija liecina, ka "Baltnews.lv" galvenais redaktors Jakovļevs ir bijušais Krievijas televīzijas kanāla "RTR" korespondents Latvijā un bijušais Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas (LKS) palīgs. Viņš ir arī līdzdibinātājs fondam "Amber Bridge", kura mērķis bija ar maigās varas palīdzību iegūt ietekmi dažādu jautājumu risināšanā Baltijā.

Kā ziņo "Re:Baltica", tūlīt pēc "Baltnews" portālu nodibināšanas Baltijas valstīs, Igaunijas drošības policija KAPO norādīja uz to saistību ar "Rossiya Segodnya". Savā 2014. gada pārskatā tā uzsvēra, ka "Baltnews" saņem finansējumu no Holandes kompānijas un to kontrolē ar "Russia Today" saistīti cilvēki.

Izmantojot rīku "similarweb.com", kas ļauj redzēt interneta vietņu aptuveno apmeklētāju skaitu, "Re:Baltica" secinājusi, ka "Baltnews" auditorija nav ietekmīga. Pēdējā pusgada laikā, piemēram, Latvijas portālu apmeklējumu skaits bijis gandrīz 30 reizes mazāks nekā Latvijas portāla "Delfi" krievu versijai.

Kā liecina "Re:Baltica" apkopotā informācija, tad "Baltnews.lv" reģistrētais īpašnieks Latvijā ir SIA "Baltnews" un tas 2015. gadā strādāja ar 107 710 eiro apgrozījumu un peļņu 5226 eiro apmērā. Igaunijā "Baltnews.ee" reģistrētais īpašnieks ir "MTÜ Altmedia/Media Capital Holding B.V.", kas 2015. gadā strādāja ar 123 600 eiro apgrozījumu un peļņu 9140 eiro apmērā. Savukārt "Baltnews.lt" reģistrētais īpašnieks Lietuvā ir "Media Capital Holding B.V", kura finanšu rādītāji nav pieejami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!