Foto: Shutterstock

Reemigrācijas projekta īstenošanas gaitā Latgalē atgriezušās 30 ģimenes, informēja Latgales plānošanas reģionā (LPR).

Pašlaik Latgalē ir atgriezušās 30 ģimenes jeb 67 cilvēki. Lai palīdzētu reemigrantiem atgriezties mājās, LPR reemigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska sadarbojas ar valsts institūcijām, uzņēmējiem, piedalās kustībās un iniciatīvās, ir izveidojusi tīklošanos ar dažādu jomu speciālistiem, skaidroja LPR.

Leščinska norādīja, ka galvenie latgaliešu atgriešanās iemesli esot skumjas pēc radiem un draugiem, patriotisms, vēlme skolot bērnus Latvijā, veidot ģimeni, īstenot biznesa ideju. No atgriešanās reemigrantus attur šaubas par nodarbinātības iespējām, atalgojuma līmenis, mājokļa jautājums, kā arī nevēlēšanās bērniem radīt stresu, tos izraujot no ierastās vides.

Savukārt LPR administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne uzsvēra, ka, pateicoties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) reemigrācijas pilotprojektam "Reģionālais koordinators reemigrācijas veicināšanai", ir sākts mērķtiecīgs darbs reemigrācijas veicināšanai.

Kā ziņots, VARAM šogad sākusi latviešu reemigrācijas atbalsta pilotprojektu, izveidojot piecu reģionālo remigrācijas koordinatoru tīklu, kuru uzdevums ir veicināt izbraukušo latviešu atgriešanos mājās.

Līdzšinējie koordinatoru novērojumi liecina, ka interesi par atgriešanos Latvijā izrāda gan ģimenes ar bērniem, gan atsevišķas personas. Īpaši aktuāli ir jautājumi par darba un izglītības iespējām, kā arī mājokli un atbalstu uzņēmējdarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!