Trešdien Krievijas rubļa vērtība nokritusi līdz teju 45 rubļiem par dolāru un 55 rubļiem par eiro, sasniedzot jaunu rekordu un tuvinot valūtu brīvās apgrozības ieviešanai, vēsta Krievijas mediji.

Krievijas centrālā banka oktobrī centienos samazināt rubļa vērtības kritumu, intervencēs jau iztērējusi 30 miljardus dolāru. Trešdien tā paziņoja, ka pārtrauks savu paredzamo intervences politiku, lai tādējādi liktu šķēršļus spekulatīviem darījumiem.

Gan Krievijas, gan ārvalstu prese norāda, ka šis paziņojums liecina par to, ka drīzumā rublis varētu nonākt brīvā apgrozījumā.

Pēdējo trīs mēnešu laikā rublis zaudējis piekto daļu savas vērtības. Līdz ar krīzi Ukrainā, rietumu sankcijām pret Krieviju un ar to saistīto investoru bēgšanu no valsts, Krieviju ietekmējis arī naftas cenu kritums.

Šogad Krievijas valūtas rezerves sarukušas par 73 miljardiem dolāru. Trešdien tās centrālā banka paziņoja par jaunu intervences stratēģiju – ik dienas tā noteiks jaunu valūtas vērtības zemāko slieksni un īstenos intervenci tikai tad, ja rubļa vērtība sasniegs šo slieksni, dienā tam tērējot ne vairāk par 350 miljoniem dolāru.

Rubļa kritumu šonedēļ paātrinājušas arī ziņas par iespējamām tālākām rietumu sankcijām pret Krieviju saistībā ar aizvadītajā nedēļas nogalē notikušajām neatzītajām separātistu rīkotajām vēlēšanām Austrumukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!