Foto: RIA Novosti/Scanpix
"Skaidrs, ka ietekme uz Latvijas eksportu uz Krieviju būs negatīva un būtiska - daudz nopietnāka nekā augustā Krievijas noteiktajām sankcijām", vērtējot Krievijas nacionālas valūtas nedienas, portālam "Delfi" norāda Latvijas Bankas ekonomists Andris Strazds.

„1998.gada finanšu krīzes laikā rublis zaudēja vairāk nekā divas trešdaļas savas vērtības attiecībā pret ASV dolāru. Izmantojot šo analoģiju, pašreizējais rubļa kurss vēl nebūt nav zemākais iespējamais,” norāda Andris Strazds.

"Tomēr jāņem vērā, ka Krievijas Centrālajai bankai ir uzkrātas ievērojamas valūtas rezerves vairāku simtu miljardu dolāru apmērā, daļu no kurām tā joprojām var izmantot, lai stabilizētu rubļa kursu kādā līmenī, kas, protams, būtu stipri zemāks par vakardienas 60 rubļiem par ASV dolāru," skaidro Strazds.

Tāpat ekonomists norāda, ka skaidrs, ka ietekme uz Latvijas eksportu uz Krieviju būs negatīva un būtiska - daudz nopietnāka nekā augustā Krievijas noteiktajām sankcijām.

"Vienlaikus ietekme uz Latvijas tranzīta sektoru varētu nebūt tik nopietna vai atsevišķiem kravu veidiem pat pozitīva, jo Latvija pārsvarā apkalpo Krievijas eksportu, nevis importu, un skaidrs, ka pašreizējā situācijā Krievija centīsies pārdot ārvalstīs visu, par ko vien iespējams saņemt ieņēmumus valūtā. Netieši rubļa vērtības krituma negatīvā ietekme uz Latvijas eksportētājiem liek ar vēl lielāku piesardzību strādāt pie 2015.gada valsts budžeta. Protams, patēriņu Latvijā tuvākajā laikā pozitīvi ietekmēs degvielas cenu kritums, taču nākamā gada sākumā Krievijas rubļa krituma negatīvā ietekme var būt lielāka par naftas cenu krituma pozitīvo ietekmi un tādējādi šo abu faktoru kopējā ietekme uz ekonomikas izaugsmi var izrādīties tomēr negatīva," vērtē Strazds.

Ekonomists rezumē, ka kopumā notiekošais austrumu kaimiņvalstī kārtējo reizi apliecina, ka valūtas kursa politikas pēkšņa maiņa un devalvācija nav zāles, bet inde, un draud ar valsts ekonomikas ievilkšanu finanšu haosā, kas negatīvi ietekmē gandrīz ikvienu iedzīvotāju.

"Tas lieku reizi ir uzskatāms piemērs tiem, kuri līdz šim Latvijā ieteikuši valūtas kursa korekciju kā attīstību veicinošu ekonomiskās politikas instrumentu. Pozitīvi, ka līdz ar eiro ieviešanu devalvācijas rēgs Latvijai vairs nav aktuāls," mierina ekonomists.

Jau vēstīts, ka kopš otrdienas rīta līdz pēcpusdienai Krievijas rublis zaudēja trešdaļu vērtības. No otrdienas maksimālās vērtības – 73 rubļiem par eiro un 58 rubļiem par dolāru – tā vērtība samazinājās līdz 100 rubļiem par eiro un 77 rubļiem par dolāru. Pēc tam gan rubļa kurss nedaudz atguvās.

Rubļa vērtības kritumu izraisījušas Rietumvalstu sankcijas pret Krieviju, kā arī naftas un dabasgāzes, kas veido 68 % no Krievijas eksporta, cenu kritums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!