Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pēc tam, kad gada laikā rubļa vērtība pret dolāru kritusies par 50%, un nupat Krievijas centrālā banka īstenoja pirmo banku glābšanas plānu kopš rubļa "kraha", aizdodot "Trust Bank" 30 miljardus rubļu (apmēram 432 miljonus eiro), Krievijas valūtas vērtība atkal cēlusies.

Pirmdienas laikā rubļa vērtība pieauga par 8% pret dolāru. Tas ir ievērojams lēciens no 64 rubļiem par dolāru pirms nedēļas līdz 54 rubļiem par dolāru šodien.

Krievijas premjera pirmais vietnieks Igors Šuvalovs norādījis, ka paredz rublim arī turpmāku vērtības kāpumu, kā arī atklāja, ka valdība neiejauksies valūtas kontrolē, jo tas tikai varētu radīt lielākus zaudējumus nekā potenciālos ieguvumus.

Līdz šim Krievijas centrālā banka jau vairākkārt neveiksmīgi centās stabilizēt valūtu, iepērkot rubļus un paaugstinot procentu likmi no 10,5% līdz 17%. Tomēr šie centieni nespēja kompensēt zemo naftas cenu un starptautisko sankciju ietekmi.

Valdība jau šomēnes ziņoja, ka nākamgad sagaidāma ekonomikas recesija, kuras pamatā ir abi minētie faktori. Ekonomiskās attīstības ministrija paredzēja, ka ekonomika nākamgad samazināsies par 0,8% plānotā pieauguma par 1,2% vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!