Foto: AFP/Scanpix

Lai arī naftas cenas pagājušā nedēļā sāka paaugstināties, Krievijas rublis februārī piedzīvos jaunu kritumu jau šajā mēnesī, prognozē aģentūra "Bloomberg".

Pēdējās nedēļas laikā naftas cenas paaugstinājušās par 8%. "Brent" markas nafta pirmdien sasniedza 55,39 dolārus par barelu, un, kā norāda aģentūra "Reuters", naftas cena pirmoreiz kopš 2014.gada jūlija ir paaugstinājusies.

Savukārt aģentūras "Bloomberg" aptaujātie eksperti paredz rubļa kursa kritumu jau februārī, pamatojot to ar gaidāmajām izmaksām, kas jāveic Krievijas kompānijām par ārējiem valūtas aizņēmumiem.

Lai dzēstu parādus no ārvalstu kreditoriem, Krievijas kompānijām būs jāiegādājas valūta 10,2 miljardu ASV dolāru vērtībā, izskaitļoja izdevums, no kā ceturtā daļa jāizmaksā jau šomēnes. Eksperti pieļauj, ka kompānijas, kurām nav valūtas rezervju, pārdos rubļus ārvalstu valūtas iegādei, kas pastiprinās spiedienu uz rubli.

Rubļa kursa pazemināšanās turpināsies gadījumā, ja parādu izmaksāšanas laikā, kas ilgs līdz šā gada beigām, atkārtoti pazemināsies naftas cenas, saasināsies konflikts Ukrainā vai tiks ieviestas jaunas sankcijas pret Krieviju, norāda eksperti.

Aģentūra atzīmē, ka viens no lielākajiem parādiem 7,1 miljardu dolāru apjomā jāatmaksā "Rosņeft".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!