Ja kļūtu par ASV prezidentu, Demokrātu partijas kandidāts, Bruklinā dzimušais senators no Vermontas štata Bērnijs Sanderss piedāvātu ekonomikas krīzes nomāktajai Puertoriko vairākus sadarbības variantus, tostarp piedāvātu salai kļūt par neatkarīgu valsti.

Puertorikāņi kopš 1917. gada ir ASV pilsoņi, tomēr Savienoto Valstu konstitūcijas darbība Puertoriko ir ierobežota un teritorijas iedzīvotāji nevar piedalīties ASV prezidenta vēlēšanās, taču var vēlēt savu gubernatoru. Tāpat salas iedzīvotāji drīkst piedalīties pirmsvēlēšanu sanāksmēs, kurās izvēlas partiju gala kandidātus vēlēšanām.

"Delfi" jau vairākkārt vēstījis, ka Puertoriko 73 miljardu ASV dolāru lielais ārējais parāds kļuvis par pārāk smagu nastu, un Puertoriko to vairs nespēj atmaksāt. Sala pēdējā gada laikā piedzīvojusi vairākus tehniskos parāda maksājumu defoltus.

"Amerikas Savienoto Valstu iedzīvotāji nevar turpināt kolonijas tipa attiecības ar Puertoriko tautu," pirmdien salas galvaspilsētā Sanhuanā sacīja Sanders.

Foto: Reuters/Scanpix

Viņš norādīja, ka salas iedzīvotājiem sniegtu trīs izvēles iespējas. Pirmkārt, kļūt par ASV 51. štatu, otrkārt, uzlabot tās tiesības pašreizējā aizjūras teritorijas statusā vai kļūt par neatkarīgu valsti.

Kā ziņots, sala piedzīvo smagu ekonomikas krīzi – tās tautsaimniecība atrodas recesijā, bet cilvēki masveidā emigrē uz ASV sauszemes teritoriju.

Sanders asi kritizēja Volstrītas bankas, kas cenšoties no Puertoriko izspiest katru pēdējo peniju pat tad, ja tas nozīmē medicīnas pakalpojumu nepieejamību bērniem. "Delfi" atgādina, ka lauvas tiesu no Sanhuanas iespaidīgā ārējā parāda uztur ASV hedžfondi un finanšu institūcijas.

"Puertoriko bērni necietīs badu, viņi nezaudēs izglītību, lai padarītu miljardierus vēl bagātākus," solīja par "demokrātu sociālistu" dēvētais Sanders.

Tāpat Sanders, atbalstot pašreizējā prezidenta Baraka Obamas administrācijas politiku, norādīja, ka Puertoriko būtu jānodrošina iespēja uzsākt maksātnespējas procesu. Atšķirībā no federālo štatu tiesībām, ASV konstitūcija neļauj Puertoriko iesniegt maksātnespējas pieteikumu.

ASV prezidenta vēlēšanās gaidāmas šī gada 8. novembrī. Republikāņu partiju praktiski pārstāv viens kandidāts Donalds Tramps, bet par Demokrātu partijas nomināciju cīnās bijusī valsts sekretāre Hilarija Klintone un Sanders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!