Foto: LETA
Kāds zivrūpniecības uzņēmums Astrahaņas apgabalā Krievijā paziņojis par ieceri vietējā tirgū piedāvāt līdzvērtīgu produktu slavenajām Rīgas šprotēm, kuras kopš pērnā gada vasaras Krievijā ievest ir aizliegts.

Jau šī gada laikā Krievijas tirgū varēšot atrast "Kaspryba" ražotās "Kaspijas jūras sardīnes eļļā", kas būšot gluži tāds pats produkts kā savulaik no Latvijas importētais, ziņo aģentūra "Itar – tass".

Kompānijas vadītājs Andrejs Markins medijam sacījis, ka tirdzniecība tikšot uzsākta šogad un, lai gan plānots ražot mazā apmērā – līdz 50 000 bundžām mēnesī –, jau šobrīd par izplatīšanu esot panākta vienošanās ar lielākajiem mazumtirdzniecības ķēdēm Krievijā.

Latvijas Zivrūpnieku savienības (LZS) prezidents Didzis Šmits sarunā ar portālu "Delfi" skaidro, ka šāds solis bijis viegli prognozējams, taču ne kvalitātes, ne saražotā apjoma ziņā Krievijas uzņēmums ar Latvijas kompānijām konkurēt nevar.

"Kaspryba" solītās 50 000 bundžas mēnesī Šmits vērtē kā niecīgu apjomu. "Tas nav nekas. Ja mēs ņemam tādu labu gadu, tad Latvijas kapacitāte ir 300 miljoni kārbu gadā jeb aptuveni miljons kārbu dienā – aptuveni puse no saražotā tika sūtīta uz Krieviju," skaidroja Šmits.

"Ja skatāmies uz Krievijas tirgu kopumā, ir skaidrs, ka pirktspēja ir ievērojami kritusies, kas nozīmē, ka, pat ja tirgus mums būtu vaļā, situācija būtu ļoti sarežģīta, un mēs vēl vairākus gadus nepārdotu to apjomu, ko pārdevām iepriekš," vērtēja Šmits.

Viņš arī piebilda, ka šobrīd Latvijas zivrūpniekiem nav skaidrības par to, kad attiecīgie dienesti varētu atkal atļaut importu no Latvijas.

Ziņots, ka Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" pērnā gada jūnijā aizliedza šprotu importu no Latvijas un Igaunijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!