Foto: AP/Scanpix

ASV drīz varēs konkurēt ar Ķīnu zemu ražošanas izmaksu ziņā – ar šādu pārsteidzošu apgalvojumu klajā nākuši menedžmenta konsultanti no ”Boston Consulting Group” (BCG) , kuri prognozē, ka jau 2015.gadā vidējās ražošanas izmaksas Vācijā, Japānā, Francijā un Itālijā par 8% līdz 18 % pārsniegs vidējās ražošanas izmaksas ASV.

BCG arīdzan norāda, ka, par spīti milzīgajam ārējās tirdzniecības deficītam, kopš 2005. gada ASV eksports audzis septiņas reizes ātrāk nekā valsts iekšzemes kopprodukts, informē "CNBC".

BCG ekspertu ieskatā, ASV pievilcība investoru acīs pieaug gan pateicoties zemākām darbaspēka izmaksām un augstai produktivitātei, gan pateicoties salīdzinoši zemām dabasgāzes un elektrības cenām.

"Pēdējos četrdesmit gadu laikā visa veida ražošana ir migrējusi no augstu izmaksu valstīm uz zemu izmaksu zemēm. Tagad, kad mainās globālās ražošanas ekonomika, svārsts beidzot atgriežas savā vietā. Turpmākajos gados varētu pienākt Amerikas kārta kļūt par vietu, ko arvien vairāk kompāniju izmanto par zemu izmaksu platformu eksportam," norādījis viens no BCG ziņojuma līdzautoriem, Herolds Sirkins.

Ziņojuma autori lēš, ka, ražošanai no Ķīnas pārceļoties atpakaļ uz ASV, līdz 2020.gadam ASV ražošanas un pakalpojumu nozarēs varētu tikt radīts no 2,5 miljoniem līdz pat 5 miljoniem darbavietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!