Foto: Reuters/Scanpix

Pirms diviem gadiem hedžfonda "PointState Capital" izpilddirektors Zahs Šreibers bija viens no pirmajiem, kas prestižajā Sohna investīciju konferencē precīzi paredzēja naftas cenu krīzi, tagad baņķieris par finanšu katastrofas tuvošanos brīdina Saūda Arābiju.

Pirms 2014. gada Šreibers bija maz zināms baņķieris, bet viņa precīzās prognozes "PointState Capital" nodrošināja strauju peļņas pieaugumu un izpelnījās starptautisku slavu nozarē, atgādina "CNN Money".

Foto: Reuters/Scanpix

2016. gada konferencē Šreibers brīdināja Saūda Arābiju. Portāls "Delfi" jau iepriekš ziņojis, ka bagātā naftas valsts industrijas krīzes laikā piedzīvojusi miljardiem ASV dolāru lielus zaudējumus, pamatīgi apcirpusi budžeta tēriņus, kā arī uzsākusi valsts naftas kompānijas daļēju privatizācijas procesu. Savukārt pagājušonedēļ no amata tika atstādināts valsts naftas ministrs.

Šreibers prognozē, ka ar Rijādas centieniem varētu būt par maz.

"Saūda Arābijas iedzīvotājiem ir palikuši divi vai trīs gadi, līdz valsts atdursies pret sienu," sacīja Šreibers, piebilzdams, ka valsts nonāks strukturālas maksātnespējas priekšā.

Savas prognozes viņš pamatoja, skaidrojot, ka valsts šobrīd saskaras ar diviem milzu izaicinājumiem – ievērojamas taupības politikas ieviešanu un zemām naftas cenām. "Nav brīnums, ka viņi šobrīd uzņemas milzu parādsaistības," piebilda baņķieris.

Viņš kritizēja Rijādu par aizvien pārāk izšķērdīgu sociālo programmu, kas apvienojumā ar zemajām naftas cenām neizbēgami novedīšot pie smagas ekonomikas katastrofas.

Šreibers, uzrunājot konferences dalībniekus, arī pieminēja, ka Saūda Arābijas populārākajā sociālajā tīklā "Twitter" arvien redzamāk pieaug neapmierinātība ar valsts ekonomikas attīstību un dzīves apstākļiem, kas, kā brīdina analītiķis, liecina par arvien lielāku valsts iedzīvotāju neapmierinātību ar Rijādas virzīto politiku un iespējamām neprognozējamām sekām.

Ziņots, ka, lai izpildītu pašreizējo budžeta plānu, Saūda Arābijai, kas ir pasaules lielākā naftas eksportētājvalsts, jāpārdod naftu par 106 ASV dolāriem barelā, taču, kā ziņots, cena maijā par barelu "nogāzusies" līdz aptuveni 45 dolāriem par barelu, bet gada sākumā tā nokrita līdz pat 28 ASV dolāriem par barelu.

Kopš 2011. gada "Arābu pavasara" notikumiem Saūda Arābija ievērojami palielināja sociālās sistēmas budžetu un iedzīvotājiem paplašināja iespējas iegūt dažādus pabalstus, tādējādi cenšoties nodrošināties pret iespējamo protestu turpinājumu šajā valstī. Tagad vairākus no šiem pabalstiem var nākties pārskatīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!