Foto: AFP/Scanpix
Skaidrojot starptautisko aizdēvēju piedāvājumu par risinājumiem Grieķijas krīzes pārvarēšanai, Atēnas maldina paši savu tautu, intervijā "Financial Times" norādījis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Komentējot premjera Alekša Cipra otrdienas uzstāšanos "Syriza" partijas sanāksmē, Junkers paudis uzskatu, ka grieķu valdības līderis ir maldinājis grieķus un sniedzis nepatiesu informāciju.

Ciprs otrdien aicināja Eiropu pārstāt īstenot šantāžu un milzīgo spiedienu, ko ikdienā izjūtot Grieķijas tauta. Ciprs arī piebilda, ka starptautiskie aizdevēji cenšas grieķus pazemot.

Tāpat Grieķijas premjers norādījis, ka kreditori uzstājot, ka valdībai, īstenojot vērienīgo reformu plānu, par 10% jāpalielina Grieķijā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par elektrību, tāpēc Ciprs, uzstājoties partijas sanāksmē, runāja par vērienīgu PVN paaugstinājumu medicīnas precēm un pakalpojumiem.

"Tā ir milzu kļūda, es neatbalstu nevienu no šiem priekšlikumiem," laikrakstam sacījis Junkers.

Grieķijas premjeru pēc Junkera izteikumiem aizstāvējis valsts finanšu ministrs Janis Varufakis, apgalvodams, ka, ja Junkers saka, ka šādus priekšlikumus pats nemaz neatbalsta, tad varbūt viņš vienkārši nav izlasījis EK gatavoto reformu piedāvājumu, vai arī ir izlasījis, bet jau paspējis aizmirst.

Nākamais posms Grieķijas un kreditoru sarunās paredzēts ceturtdien, kad Luksemburgā tiksies eirozonas finanšu ministri.

Ja ceturtdienas sarunas izvērtīsies neveiksmīgas, tad Eiropas līderi apsver iespēju šajā nedēļas nogalē Briselē rīkot ES dalībvalstu līderu ārkārtas sanāksmi.

Kā portālam "Delfi" iepriekš skaidroja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (ETP/ Vienotība), EK joprojām uzticas Grieķijas valdības solījumiem par parādu programmas atmaksu, taču patur arī prātā iespēju, ka var nākties meklēt "citus risinājumus".

Jau ziņots, ka sarunas starp Grieķiju un starptautiskajiem aizdevējiem svētdien noslēdzās bez vienošanās, pietuvinot Grieķiju maksātnespējai un iespējamai haotiskai aiziešanai no eiro zonas.

Visas puses vienojās, ka sarunas ir pēdējā iespēja Grieķijai panākt, ka līdz mēneša beigām tā saņem pēdējo maksājumu no starptautiskās aizdevuma programmas 7,2 miljardu eiro apmērā apmaiņā pret stingrām reformām, kurām premjerministrs Aleksis Ciprs spītīgi atsakās piekrist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!