Foto: Reuters/Scanpix

Somija lūgusi Amerikas Savienotās Valstis paskaidrot, kādēļ jaunās, paplašinātās sankcijas, kuras Vašingtona noteikusi par Krievijas lomu Ukrainas konfliktā, attiecinātas arī uz diviem Somijas pilsoņiem un četriem Somijas uzņēmumiem.

Kā ziņu aģentūrai AFP piektdien sacījis Somijas Ārlietu ministrijas juridiskā dienesta vadītājs Paivi Kaukoranta, ASV varas iestādēm lūgts pamatot šo lēmumu. "Globālajā ekonomikā tas negatīvi ietekmē tos, kuri iekļauti sarakstā," viņš paziņojis.

Jau ziņots, ka paplašinātajā sarakstā līdz ar pārdesmit citām personām un uzņēmumiem iekļauts Krievijas un Somijas pilsonis Romāns Rotenbergs - Krievijas prezidenta Vladimira Putina drauga oligarha Borisa Rotenberga dēls. Turpat atrodams arī Somijas pilsoņa Kaja Pānanena vārds.

Kā liecina ASV Finanšu ministrijas dati, Romāna Rotenberga un viņa ģimenes viesnīcu bizness "Langvik Capital Ltd" saistīts ar "materiālas palīdzības" sniegšanu viņa tēvam Borisam Rotenbergam, kurš arī ir Somijas pilsonis un ASV sankciju sarakstā tika iekļauts jau 2014.gada martā. Toreiz par viņam noteiktajām sankcijām Helsinki nekādus paskaidrojumus Vašingtonai nepieprasīja.

Kajs Pānanens savukārt ir Somijā bāzētas, bet arī Krievijā strādājošas naftas ķīmijas grupas izpilddirektors. Saskaņā ar ASV Finanšu ministrijas informāciju Pānanens un viņa uzņēmumi "SET Petrochemicals" un "Southeast Trading" saistīti ar palīdzības sniegšanu Krievijas miljardierim Genādijam Timčenko, kurš sankciju sarakstā arī tika iekļauts drīz pēc tam, kad Krievija anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Jaunajā sarakstā ietverta arī Somijas čārterreisu lidsabiedrība "Airfix Aviation", kas agrāk piederēja Timčenko.

Pānanens Somijas lielākajam laikrakstam "Helsingin Sanomat" izteicies, ka jūtoties aizskarts, jo nodarbojies "vienīgi ar Somijas eksporta veicināšanu".

Krievija laikā no 2007. līdz 2013. gadam bija Somijas lielākā eksporta partnere.

Kā ziņots, ASV paplašinājušas Krievijas ierēdņu un oficiālo personu sarakstu, kurām noteiktas sankcijas. Paplašinātajā sarakstā iekļauti cilvēki, kas ir saistīti ar bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, virkne Krievijas un okupētās Krimas komerciālo un rūpniecisko uzņēmumu.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!