Foto: AFP/Scanpix
Somijas sociālās apdrošināšanas biroja ("Kela") plāns izstrādāt jaunu sociālā nodrošinājuma sistēmu, kas paredz katram valsts pilsonim ik mēnesi izmaksāt 800 eiro, izklausās nereāls, vērtē ietekmīgais biznesa medijs "Bloomberg".

Ziņots, ka sākotnēji gan paredzēts, ka samaksa, kas kalpos kā sociālās drošības spilvens visiem Somijas iedzīvotājiem, būs 550 eiro, taču līdz 2016. gada beigām summai būtu jāsasniedz 800 eiro. Šobrīd Somijas valdība devusi zaļo gaismu "Kela" vadībai izstrādāt modeli, kā tehniski šī nauda tiktu piešķirta.

"Bloomberg" komentētājs Leonīds Beršidskis gan ir skeptisks par šādu Somijas ieceri, norādot, ka valsts makroekonomiskie rādītāji neliecina, ka valdība Helsinkos tik tiešām var šādu iniciatīvu realizēt dzīvē.

"Somijas ekonomika šobrīd ir viena no visnedrošākajām Eiropas Savienībā. Valsts kopš 2012. gada atrodas recesijā un tai acīmredzami aptrūkušās izaugsmes iespējas. Tradicionāli spēcīgā Somijas papīra ražošanas industrija piedzīvo norietu, bet tehnoloģiju sektors pēc "Nokia" nozušanas tā arī nav spējis atgūt savas pozīcijas," valsts ekonomiku raksturo "Bloomberg".

"Ja katram pilsonim tiktu par neko izdoti 800 eiro, tas gada griezumā veidotu 52,2 miljardu eiro izmaksas, bet valsts 2016. gada budžeta ienākumus plāno 49,1 miljarda eiro apmērā," skeptisks par Somijas izredzēm plānu tik tiešām realizēt ir "Bloomberg".

Neskatoties uz ekspertu kritiku, Somija, kā ziņo "yle.fi", šobrīd sagatavo plānu, kuru tuvāko mēnešu laikā būs jāskata arī valdībai.

Kā liecina "Kela" aptaujas, šādu sociālas sistēmas reformu šobrīd atbalsta 69% valsts iedzīvotāju, kā arī priekšlikumam ir koalīcijas partiju un premjera Juhas Sipilas atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!