Foto: Shutterstock

Somijas policija izplatījusi aicinājumu valsts iedzīvotājiem ziņot par picērijām, kas piedāvā picas, kuru cena nepārsniedz sešus eiro, un, lai gan sociālajos medijos tāds aicinājums tiek izsmiets, varas iestādes to sauc par pirmo izlēmīgo soli ceļā uz ēnu ekonomikas izskaušanu, vēstīja Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle".

Policija lūdz iedzīvotājus ziņot par picērijām, kas piedāvā picas, kuru cena nepārsniedz sešus eiro. "Mums ir vajadzīgas norādes no iedzīvotājiem. Varat tās ierakstīt mūsu mājaslapā vai sazināties ar mums sociālajos medijos. Ja vien picai nav pagaidu izpārdošana, nav iespējama neviena likumīga vieta, kas var piedāvāt picu, kuras cena nepārsniedz sešus eiro," paziņoja Ūsimā reģiona policijas amatpersona Minna Immonena.

Sociālās saziņas vietās izplatītais aicinājums izraisīja apjukumu Somijas sabiedrībā, jo sākotnēji daudzi domāja, ka Annes un Jutas, kas izplatīja paziņojumu un ir īstas finanšu noziegumu izmeklētājas policijā un strādā Immonenas pakļautībā, ieraksti mikroemuāru vietnē "Twitter" ir viltus.

Kampaņu pret picērijām Somijas policija iecerējusi turpināt vairākas nedēļas, bet pēc tam cīņu pret ēnu ekonomiku un nelikumīgām finanšu darbībām tā plāno turpināt ar citiem pasākumiem. Policija uzsvēra, ka "picu kampaņas" mērķis nebija saniknot sabiedrību, bet gan iesaistīt to policijas darbā jo īpaši tādēļ, ka runa ir par miljoniem eiro, kas nenonāk valsts kopējā budžetā.

"Ir svarīgi atgādināt cilvēkiem, ka zema cena nav vienīgais rādītājs, un čeka nepiedāvāšana vai neizsniegšana ir vēl viens brīdinājums, kuram cilvēkiem vajadzētu pievērst uzmanību," norādīja Immonena. "Lai cik jauka arī neliktos lēta pica, jo īpaši laikā, kad pārtikas cenas ir tik augstas, pārāk lēta pica ļauj dažiem uzņēmējiem izmantot naudas piesavināšanās shēmas," piebilda policijas pārstāve.

Policijas uzraudzības rezultātā no ēdienkartēm jau ir pazudušas dažas īpaši lielas atlaides. Immonena atklāja, ka lētākā pica atrasta kādā Helsinku ēstuvē, kur tā maksā 3,9 eiro.

Somijas policijas sagatavotais informatīvais materiāls liecina, ka vienas picas izgatavošanā trešdaļu izmaksu veido sastāvdaļas, 36,5% tiek tērēti algām, 11,5% - pievienotās vērtības nodoklim, 9,6% - telpu īrei, bet 8% - citiem izdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!