Foto: Shutterstock

Somijas valdība un lielāko arodbiedrību vadītāji otrdien pēc gadu ilgām sarunām parakstīja vienošanos par strādājošo darba stundu pagarināšanu, nepalielinot atalgojumu.

"Es domāju, ka tam būs liela ietekme uz mūsu mērķi radīt 110 000 jaunu darbavietu un palielināt nodarbinātības līmeni līdz 72%" salīdzinājumā ar 68,5% šobrīd, reportieriem Helsinkos paziņoja Somijas premjerministrs Juha Sipile.

Vienošanās paredz, ka apmēram 87% Somijas strādājošo gadā strādās par 24 stundām jeb trīs darba dienām vairāk, nesaņemot par to papildu kompensāciju.

Darbinieki arī maksās lielāku daļu no sociālās apdrošināšanas iemaksām, un sabiedriskajā sektorā atvaļinājumu apmaksa līdz 2019.gadam tiks samazināta par 30%.

Arodbiedrības arī piekrita uz gadu iesaldēt algu paaugstināšanu, bet valdība solīja to kompensēt ar nodokļu samazināšanu.

Pēc trīs gadu ilgas ekonomiskās lejupslīdes 2015.gadā Somijā tika reģistrēts iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 0,5% apmērā.

Somijas ekonomiskās problēmas tiek skaidrotas ar krītošu konkurētspēju, sabiedrības novecošanu un galveno tirdzniecības partneru - Eiropas Savienības valstu un Krievijas - ekonomiskajām problēmām.

Somijas Banka aprēķinājusi, ka Somijas uzņēmumiem jāpaaugstina sava konkurētspēja par vairāk nekā 10%, lai panāktu valsts galvenās tirdzniecības partneres Vāciju un Zviedriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!