Foto: AFP/Scanpix

Somija izraudzīta par reģionālā sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa būvniecības vietu, taču Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrija šo apgalvojumu noraida, vēsta "Postimees Online".

Somu laikraksts "Iltalehti" nedēļas nogalē rakstīja, ka Eiropas Komisijas enerģijas komisāra biroja vadītājam Maiklam Hageram, kurš pagājušajā nedēļā apmeklēja Somiju, ir labas ziņas somiem, jo ilgtermiņa nesaskaņas par LNG termināļa atrašanās vietu ir pietuvojušās atrisinājumam par labu Somijai.

"Somija iegūs lielu termināli un "BalticConnector" cauruļvadu, bet Igaunija iegūs krātuvi vai mazu termināli," solīja Hagers.

Hagers ir pārliecināts, ka pēc pabeigšanas jaunais LNG terminālis samazinās dabasgāzes cenu saspīlējumu Baltijas valstīs.

Tikmēr Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrija uzskata, ka "Iltalehti" paustā informācija nav korekta.

"Maikls Hagers patiesi piektdien Helsinkos tikās ar Somijas un Igaunijas LNG termināļa projekta delegācijām, un viņš tika informēts, ka termināļu attīstītāji veic pārrunas un ir cerības, ka līdz maija beigām tiks noslēgta sadarbības vienošanās, saskaņā ar kuru termināļi tiks būvēti abās līča pusēs," pavēstīja ministrijas preses pārstāvis.

Viņš norādīja, ka šo termināļu izmērs nav ticis pārspriests un attīstītāji vēsta, ka šī pārrunu daļa vēl tikai gaidāma.

Kā ziņots, Baltijas valstīm nespējot vienoties par labāko valsti reģionālam Eiropas Savienības finansētam sašķidrinātās dabasgāzes terminālim, Eiropas Komisija piesaistīja konsultantus "Booz&Company". Konsultanti savā ziņojumā norādīja uz vairumu priekšrocību, termināli būvējot Igaunijā, kā arī uzsvēra vairāku citu projektu nozīmi gāzes piegādes jomā. Līdzīgi ieguvumi tika minēti arī scenārijam, ja terminālis tiktu būvēts Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!