Foto: AFP/Scanpix

Eiro zonas valsts Kipras defolta risks ir reāls un pieaug, trešdien paziņoja starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P).

"Mēs uzskatām, ka suverēnā parāda defolta risks ir būtisks un palielinās," piezīmē investoriem rakstīja S&P eksperti, raksturojot Kipras valdības izredzes.

Kipra pagājušā gada jūnijā paziņoja, ka tai būs nepieciešams starptautiskais aizdevums, jo tās banku sektoram ir radušies lieli zaudējumi Grieķijas parādu krīzes dēļ. Tiek lēsts, ka starptautiskā aizdevuma Kiprai apmērs būs 17,5 miljardi eiro (12,3 miljardi latu).

Sarunas par starptautiskā aizdevuma piešķiršanu Kiprai ir palēninājušās, un nav gaidāms, ka līdz marta vidum par to varētu tikt panākta vienošanās. Sarunas aizkavē Kipras pretošanās kreditoru prasībām veikt privatizāciju, kā arī problēmas ar naudas atmazgāšanu, kurā tiek vainoti Krievijas investori.

Galvenais satraukums tomēr ir par to, ka starptautiskais aizdevums palielinās Kipras parāda un IKP attiecību līdz līmenim, kuru Starptautiskais valūtas fonds (SVF) neuzskatītu par ilgtspējīgu. S&P paziņoja, ka starptautiskā aizdevuma gadījumā Kipras parāds pārsniegtu 140% no IKP.

Aģentūra atzina starptautisku aizdevumu Kiprai par politiski strīdīgu, jo Kipras IKP pārstāv tikai 0,2% no visas eiro zonas ekonomikas. S&P eksperti arī uzskata, ka septembrī gaidāmas Vācijas parlamenta vēlēšanas var radīt šaubas par Vācijas parlamenta atbalstu šādam aizdevumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!