Foto: AP/Scanpix

Cerība, ka Grieķijas parādu jautājumā tiks panākta vienošanās, ir maza, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

"Ir ļoti sarežģīti. Cerības, ka panāks vienošanos, patiešām ir mazas," sacīja Straujuma.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka ikvienai valstij ir jāatbild par saistībām, ko tā ir uzņēmumsies, un ir jādara viss, lai nedzīvotu uz citu valstu rēķina. "Grieķija ir sagatavojusi savu priekšlikumu paketi, bet gan Starptautiskais Valūtas fonds, gan Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas eksperti uzskata, ka tā nav pietiekama, lai Grieķija varētu dzīvot par to naudu, ko pati nopelna un nedzīvotu atkal uz jauniem aizņēmumiem," sacīja premjere.

Vienlaikus Straujuma arī atgādināja, ka Latvija minētajā aizdevuma programmā Grieķijai nav iesaistīta, jo tā sākās pirms Latvija pievienojās eiro zonai.

Kā vēstīts, eirozonas valstu finanšu ministri trešdienas, 24.jūnija, vakarā Briselē pārtrauca sarunas par Grieķijas parādu un tās turpināsies ceturtdien. Plānots, ka sanāksme atsāksies pulksten 14 pēc Latvijas laika.

Grieķija un tās starptautiskie kreditori - Eiropas Komisija, Eiropas Centrālā banka un Starptautiskais Valūtas fonds - piecus mēnešus ilgās sarunās ir mēģinājuši panākt vienošanos, kas ļautu Grieķijai saņemt pēdējo starptautiskā aizdevuma maksājumu 7,2 miljardu eiro apmērā.

Ja netiks panākta vienošanās, Grieķija, visticamāk, nespēs izpildīt savas saistības pret Starptautisko Valūtas fondu 1,6 miljardu eiro apmērā, kuru termiņš ir 30. jūnijs. Ja saistības netiks izpildītas, Grieķijai draud maksātnespēja un haotiska izstāšanās no eiro zonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!