Foto: AFP/Scanpix

Šveice izstrādā papildus pasākumus, lai neļautu apiet Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas pret Krieviju, teikts trešdien izplatītajā valdības paziņojumā.

"Federālā padome pieņēmusi zināšanai ES ieviestās jaunās sektorālās sankcijas. Tā šodien pieņēma lēmumu papildināt jau esošos pasākumus tādā veidā, lai Šveices teritorija nekalpotu sankciju apiešanai," teikts paziņojumā.

Šajā sakarā Ekonomikas ministrijai uzdots izstrādāt "konkrētus pasākumus, lai neļautu izbēgt no ES esošajiem ierobežojumiem".

Šveices valdība jau paziņoja, ka paplašināts militāras nozīmes preču klāsts, kuras aizliegts pārdot Krievijai.

Tradicionāli neitrālā Šveice atšķirībā no Eiropas Savienības un ASV atturējusies no ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju, tomēr savā melnajā sarakstā iekļāvusi virkni Krievijas amatpersonu, Austrumukrainas prokremlisko kaujinieku un ar viņiem saistīto firmu un organizāciju, lai nepieļautu, ka Šveices finanšu sektors tiek izmantots citu valstu noteikto sankciju apiešanai.

Eksperti atgādina, ka Šveice ir daudzu Krievijas bagātnieku iecienīts galamērķis, kā arī viņu banku operāciju un darījuma aktivitāšu centrs.

Vācija jau oficiāli vērsusies pie Šveices valdības ar aicinājumu ieviest sankcijas pret Krieviju, jo citādi Krievijas bankas var apiet Eiropas Savienības noteiktās sankcijas un piesaistīt Šveicei aizdevumus.

Caur Šveices bankām, lielākoties Ženēvā, notiek 75% no visiem Krievijas naftas eksporta finanšu pārskaitījumiem. Kā liecina Šveices Valsts bankas oficiālā informācija, bankas kontos šobrīd atrodas apmēram 13,8 miljardi Šveices franku (apmēram 11 miljardi eiro).

ES un ASV 29.jūlijā nolēma piemērot papildu sankcijas pret Krievijas enerģētikas, ieroču rūpniecības un finanšu nozarēm, nosodot Maskavu par agresiju pret Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!