Foto: AFP/Scanpix

Šveice rīkos referendumu par priekšlikumu aizliegt spekulācijas ar lauksaimniecības precēm un pārtiku, trešdien paziņojusi valdība.

Ar šādu iniciatīvu nācis klajā Šveices Sociālistu partijas jaunatnes spārns, kuram izdevies savākt gandrīz 116 000 parakstu par referenduma rīkošanu, kas ir vairāk nekā likumā noteiktie 100 000 parakstu.

Referendumi ir Šveices tiešās demokrātijas sistēmas mugurkauls, un valstī ik pēc pāris mēnešiem notiek referendumi par visdažādākajiem jautājumiem.

Domājams, ka referendums par priekšlikumu aizliegt spekulācijas ar pārtiku tiks sarīkots tuvāko divu vai trīs gadu laikā.

Sociālistu partijas jaunatnes spārns apgalvo, ka trešā daļa no pasaules preču tirdzniecības notiek caur Šveici.

"Šis biržas kazino noved pie smagām svārstībām un cenu kāpumiem, kas jau pakļāvuši miljoniem cilvēku badam," savā tīmekļa vietnē paziņojis partijas jaunatnes spārns.

Katastrofiskais cenu pieaugums daudzām pārtikas pamatprecēm 2007. un 2008.gadā, kas noveda pie nemieriem vairākās valstīs, tiek plaši saistīts ar spekulācijām preču tirgos.

Kviešu un rīsu cena laikā no 2006.gada līdz 2008.gadam pieauga par aptuveni 130 procentpunktiem. Vienlaikus strauji kāpa arī citu graudaugu un gaļas cenas.

Līdzīgs pārtikas cenu kāpums 2011.gadā tiek uzskatīts par vienu no faktoriem, kas noveda arī pie tā dēvētā arābu pavasara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!