Foto: Reuters/Scanpix
Šveices tautas partijas (SVP) biedrs, viens no partijas līderiem Kristofs Blošers nācis klajā ar priekšlikumu imigrācijas kvotu ieviešanas vietā aplikt ar nodokli tos uzņēmumus, kas darbā pieņem ārzemniekus, vēsta portāls "The local.ch".

Intervijā laikrakstam "Sonntags Zeitung" labējās partijas pārstāvis atklāj, ka ir gatavs apsvērt ideju par viņa pārstāvētās partijas atbalstīto kvotu, kuru ieviešanu 9. februārī rīkotajā referendumā atbalstīja vairākums Šveices pilsoņu, aizvietošanu.

(SVP)  viceprezidents intervijā  apgalvo, ka "ir vērts apsvērt" ekonomista un Fribūras Universitātes profesora Rainera Eikenberga izvirzīto "ārzemnieku nodokļa" priekšlikumu.

Blošers piebilda, ka arī ar šādu uzņēmumu aplikšana nodokli Šveicē būtu iespējams samazināt imigrantu skaitu.

Kvotu ieviešanas atbalstītāji apgalvo, ka pārmērīgais imigrantu skaits noslogo valsts infrastruktūru, kā arī apgrūtina pakalpojumu sniegšanu un samazina mājokļu pieejamību, vienlaikus samazinot Šveices iedzīvotāju nodarbinātības iespējas. Aptuveni 23% no 8,14 miljonus lielā Šveices iedzīvotāju skaita ir nepilsoņi.

Kvotas, pret kurām iebilst Šveices valdība, ir pretrunā ar Šveices un ES vienošanos par personu brīvu pārvietošanos, un kvotu ieviešana varētu izjaukt arī citas Šveices un ES savstarpējās vienošanās.

Šis iedzīvotāju atbalstītais priekšlikums devis Bernei trīs gadus, kuru laikā tai jānonāk pie jauna imigrācijas līguma ar Briseli.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!