Foto: Sputnik/Scanpix
Starptautiskais valūtas fonds (SVF) trešdien atsāka starptautiskā aizdevuma maksājumus Ukrainai, ko pērn bija apturējis sakarā ar bažām par korupciju šajā valstī, un apstiprināja maksājumu viena miljarda ASV dolāru apmērā.

Ukraina kopš pērnā augusta nebija saņēmusi jaunus SVF maksājumus no 17,5 miljardu dolāru lielās starptautiskā aizdevuma paketes, kura tika apstiprināta pērnā gada aprīlī.

Maksājumu atsākšana tika atzinīgi novērtēta paziņojumā Ukrainas prezidenta Petro Porošenko oficiālajā "Twitter" kontā.

"SVF lēmums norāda, ka pasaule atzīst to, ka Ukrainā ir reformas un notiek kvalitatīvas pārmaiņas, ka valsts virzās pareizajā virzienā," teikts šajā paziņojumā.
Ukraina ir pārcietusi dziļu ekonomikas kritumu pēc divu gadu ilgas karadarbības, un tās IKP 2015.gadā samazinājās par 9,9%.

Līdz ar SVF valdes trešdien pieņemto lēmumu Ukrainai izmaksātā summa no starptautiskā aizdevuma ir pieaugusi līdz aptuveni 7,62 miljardiem dolāru, paziņoja SVF.

SVF valde paziņoja, ka apstiprinājusi šo maksājumu, lai gan Ukrainai nav izdevies sasniegt vairākus aizdevuma programmas mērķus, tostarp ierobežot parādu, palielināt finanšu rezervi un samazināt ārvalstu valūtas maiņas ierobežojumus.

SVF izpilddirektore Kristīna Lagarda sacīja, ka Ukraina ir parādījusi "vēlamas atveseļošanās pazīmes", samazinoties inflācijai un pieaugot ekonomiskajai aktivitātei.

"Lai gan krīzes sociālās un ekonomiskās izmaksas ir bijušas augstas, ir gaidāma lielāka izaugsme nākamajā periodā," teikts Lagardas paziņojumā, gan atzīmējot, ka progress ne tuvu nav pilnīgs.

"Ilgtspējīga atveseļošanās prasa ekonomikas strukturālās pārveidošanas pabeigšanu, un šai ziņā vēl ir daudz jāizdara, tostarp jāapkaro korupcija un jāuzlabo pārvaldība," sacīja Lagarda.

SVF pieprasītās reformas ir bijušas nepopulāras, tomēr Ukrainas parlamentārieši ir akceptējuši SVF ierosinātos pasākumus.

Trešdien apstiprinātais viena miljarda dolāru maksājums ir mazāks par gaidīto 1,6 miljardu dolāru maksājumu, bet SVF nepaskaidroja šīs starpības iemeslu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!