Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarda trešdien paziņoja, ka Āzijas ekonomikām klājas "diezgan labi", neskatoties uz nestabilitāti, ko rada Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanās un nemiers pasaules finanšu tirgos.

Jauns nestabilitātes vilnis trešdien satricināja tirgus Āzijā un Eiropā, jaunākajiem pierādījumiem, ka palēninās izaugsme Ķīnas ekonomikā aizēnojot pasaules tirgus.

Finanšu tirgi nesen sagriezās saistībā ar bažām par Ķīnas ekonomiku, no kuras satricinājumiem cieš attīstības ekonomikas un to valūtas.

Lagarda divu dienu vizītes Džakartā laikā teica, ka nesenais satricinājums tirgos uzsvēra "ārkārtīgos sasniegumus", kurus guvušas Āzijas ekonomikas, tomēr brīdināja, ka ir gaidāma tālāka nestabilitāte.

"Pašlaik situācija atkal mainās, un mēs jūtam ietekmi no līdzsvara maiņas Ķīnā un virzības un pārskatītu uzņēmējdarbības modeli," viņa sacīja konferencē.

"Pēdējās pāris nedēļās ir parādīts, cik lielā mērā Āzija ir pasaules ekonomikas centrā un cik lieli traucējumi, kas parādās vienā tirgū Āzijā, patiesībā var izplatīties uz pārējo pasauli," klāstīja SVF vadītāja.

Ķīna vēlas panākt, lai nākotnē tās izaugsmi vairāk veicina vietējais pieprasījumus, nevis investīcijas un eksports, kā tas ir bijis agrāk.

Vēlāk Lagarda norādīja, ka SVF runā ar Ķīnu par tās pāreju uz ekonomiku, kuru vairāk nosaka tirgus, tostarp par tās valūtas internacionalizāciju, kas ir nozīmīgs process, kuru, kā viņa pauda cerību, varētu "pārvaldīt kārtīgi".

Lēnāka izaugsme lielākajās ekonomikās, piemēram, Ķīnā un Japāna, zemākas izejvielu cenas un izredzes uz augstākām procentu likmēm ASV turpinās ietekmēt attīstības tirgus reģionā, prognozēja SVF vadītāja.

Lai pārvarētu gaidāmo nestabilitāti, viņa ieteica politikas veidotājiem apsvērt iespējas iegrožot plašo kreditēšanas pieaugumu, pieņemt stingrāku fiskālo politiku, izmantot valūtas kursu kā "satricinājumu absorbētāju", saglabāt atbilstošas valūtas rezerves un pastiprināt regulatoru uzraudzību pār finanšu sektoru.

Neskatoties uz ārējiem spiedieniem un lēnāku izaugsmes tempu Āzijā, Lagarda secināja, ka "visam šim reģionam klājas diezgan labi" un tas arī turpmāk būs galvenais avots izaugsmei pasaulē.

Šonedēļ Lagarda pievienojās privātā sektora ekonomistiem, kas ir samazinājuši savas prognozes par pasaules ekonomikas izaugsmi, lēšot, ka tā, visticamāk, būs vājāka par 3,3%, kurus SVF prognozēja vien pirms diviem mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!