Kamēr Eiropas valstis cīnās ar parādu krīzi un recesiju, Krievijas ekonomikā parādās pārkaršanas pazīmes, tāpēc Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) aicina Maskavu mazināt budžeta izdevumus, ziņo Krievijas aģentūra "Finmarket".

SVF ekonomisti norāda, ka Krievija stipri atpalikusi no globālajām ekonomikas tendencēm, un pašlaik Maskavai ir jāsāk domāt par cīņu ar ekonomikas pārkaršanu.

SVF pagaidām gan neparedz drūmu ainu – šogad Krievijai prognozē iekšzemes kopprodukta izaugsmi par 4%, bet nākamgad – par 3,9%.

Krievijas ekonomikas izaugsmi balstīja arī algu un patēriņa kāpums, savukārt inflācija un bezdarbs paliek rekordzemā līmenī.

Krievijas ražošanas jaudas pašlaik ir pilnībā noslogotas, un brīvu ražošanas jaudu neesot, bet kapitāls tiešām aizplūst no valsts, taču tas notiek, pateicoties maksājumu bilances pārpalikumam, secināts ikgadējā SVF ziņojumā.

Pēc vairākiem stagnācijas gadiem, pērn Krievijā arī atsācies kreditēšanas pieaugums, gan korporatīvajā, gan privātajā jomā. Krievijas bizness pāriet no ārējās finansēšanas un iekšējo, skaidro SVF ekonomisti.

SVF paredz, ka IKP pieaugums veicinās arī inflāciju, kas šogad Krievijā var sasniegt 6,5%. Eksperti norāda, ka Krievijas varas iestāžu uzdevums ir tikt galā ar iekšējā patēriņa kāpumu, lai nepieļautu ekonomikas pārkaršanu.

SVF iesaka Krievijai uzsākt vērienīgu budžeta konsolidāciju, lai izvairītos no pārkaršanas draudiem. Par galveno valdības prioritāti, pēc ekspertu domām, jānosaka ekonomikas stimulēšanas mazināšanu, bet ilgtermiņā būs nepieciešamas reformas, piemēram, mainot pensiju sistēmu, jo bez reformām nevarēs uzlabot investīciju klimatu. SVF iesaka palielināt pensionēšanas vecumu – 2030.gadā līdz 63 gadiem, bet 2050.gadā – līdz 65 gadiem. Ja pensiju sistēmā nekas nemainīsies, budžeta izdevumi pensijām pieaugs no pašreizējiem 8% līdz 16% 2050.gadā.

Savukārt Krievijas Centrālajai bankai SVF iesaka piekopt stingrāku monetāro politiku un vairāk regulēt finanšu tirgu. Tāpat SVF iesaka Centrālajai bankai uzlabot komunikāciju, piemēram, publiskojot inflācijas prognozes, kā to dara citu valstu centrālās bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!