Foto: Reuters/Scanpix

Augsta ranga Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) amatpersonas apspriedušas rīcības plānu, kā būtu jārīkojas, lai Eiropas lielvaras piekristu samazināt Grieķijas iespaidīgo parāda slogu, tostarp kā risinājums minēts Atēnu novešana līdz defoltam, liecina tīmekļa projekta "Wikileaks" publicētie amatpersonu sarunu ieraksti.

SVF Eiropas nodaļas vadītājs Pols Tomsens sarunā ar SVF pārstāvi Grieķijā Deliju Velkulesku sūdzējies par pārāk lēnu reformu procesu Atēnās, pieļaudams, ka viens no risinājumiem, kas reformas paātrinātu, varētu būt krīze, liecina "Wikileaks" dokumenti

Tāpat Tomsens sarunās pieļāvis Vācijas kancleres Angelas Merkeles šantāžu. Viņš minējis, ka, ja SVF piedraudētu izstāties no troikas un Grieķijas glābšanas plāna, tad Berlīnei vajadzētu apsvērst, kas izmaksā dārgāk – Grieķijas glābšana ar vai bez SVF līdzdalības.

"Merkeles kundze, jūs saskaraties ar jautājumu, kad jādomā, kas izmaksātu dārgāk: turpināt glābt Grieķiju bez SVF? Vai arī izvēlēties atlaist daļu no parāda, kas, mūsuprāt, ir svarīgs nosacījums Grieķijai, un tādējādi saglabātu mūs (SVF) kā sabiedrotos?"

Jau ziņots, ka SVF uzskata, ka Atēnām jāatlaiž daļa no parāda, bet Eiropas lielvaras ar Vāciju priekšgalā to uzskata par nepieļaujamu scenāriju un bīstamu precedentu.

Tomsens arī norādījis, ka bankrota apstākļi Grieķijā jārada pirms Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), jo šajā laikā valstu līderu uzmanību būtu aizņemta ar notikumiem Londonā, bet Atēnas tiktu atstātas novārtā.

Vēstīts, ka Grieķijas valdība piekrita izpildīt jaunu reformu sarakstu apmaiņā pret trešo glābšanas programmu 86 miljardu eiro apmērā. Lai šī finansējuma maksājumus saņemtu, Atēnām jāpierāda, ka pārmaiņas tiek īstenotas atbilstoši panāktajām saistībām. Nākamais SVF un Atēnu sarunu raunds paredzēts jaunnedēļ, bet nu, pēc "Wikileaks" dokumentu publiskošanas, sarunas noritēs jau jaunos apstākļos.

"Grieķijas valdība pieprasa SVF paskaidrojumu, vai plāns neilgi pirms Lielbritānijas referenduma novest Grieķiju līdz bankrotam ir SVF oficiālā pozīcija," valsts televīzijā sacījusi Grieķijas valdības preses pārstāve Olga Gerovasili.

SVF pagaidām medijiem norādījis, ka negrasās komentēt faktus, kas pausti neoficiālos nopludinātos dokumentos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!