Foto: LETA

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) otrdien jau otro reizi dažu pēdējo mēnešu laikā samazināja globālās ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam, norādot, ka zemās naftas cenas nespēj kompensēt vājo ekonomisko aktivitāti pasaulē.

SVF prognozē, ka pasaules ekonomika šogad palielināsies par 3,5%, bet nākamgad - par 3,7%, nevis par attiecīgi 3,8% un 4%, kā tika lēsts oktobrī.

SVF norāda, ka pasaules ekonomiku šogad pozitīvi ietekmēs zemās naftas cenas pasaules tirgū, tomēr to atsvērs tādi negatīvi faktori kā investīciju vājums un optimisma mazināšanās par ekonomikas perspektīvām vairākās attīstītajās un attīstības ekonomikās.

Kamēr ASV turpinās sasniegt pozitīvus rādītājus starp lielākajām attīstītajām ekonomikām, tikmēr Eiropa turpinās cīnīties ar deflāciju, vēsta fonds.

Toties Ķīnas ekonomika, kas pērn piedzīvoja 24 gados lēnāko izaugsmi, turpinās palēnināties saistībā ar vāju eksporta pieaugumu un lejupslīdi nekustamo īpašumu tirgū.

SVF prognozē, ka ASV ekonomika šogad palielināsies par 3,6%, tādējādi pieaugot par 0,5 procentpunktiem straujāk, nekā lēsts pagājušā gada oktobrī.

2016.gadā ASV ekonomika varētu palielināties par 3,3%, kas atbilst oktobra prognozēm.

Savukārt Ķīnas ekonomika 2015.gadā palielināsies par 6,8%, kam 2016.gadā sekos izaugsme 6,3% apmērā.

Iepriekšējā reize, kad Ķīnas ekonomikas izaugsme nepārsniedza 7% atzīmi, bija 1990.gada krīzē, uzver SVF.

"Gausāka izaugsme Ķīnā radīs būtisku ietekmi uz tirdzniecības partnervalstīm, jo sevišķi uz pārējo Āziju," vēsta SVF galvenais ekonomists Olivjē Blanšārs.

Runājot par eirozonu un Japānu, Blanšārs norāda, ka stagnācija un zema inflācija joprojām rada satraukumu, kas pieprasa monetārās stimulēšanas un citus pasākumus, lai novērstu procentu likmju pieaugumu.

Eirozonā, kur Eiropas Centrālā banka (ECB) šonedēļ varētu izlemt par jauniem stimulēšanas pasākumiem, zemās naftas cenas un eiro vērtības kritums palīdz veicināt izaugsmi. Taču vienlaikus reģions saskaras arī ar vājām investīcijām un gausu pieprasījumu pēc tā eksporta.

SVF prognozē, ka eirozonas ekonomika šogad palielināsies par 1,2%, bet nākamgad - par 1,4%.

Tikmēr Japānas valdības īstenotie stimulēšanas pasākumi nav sasnieguši panākumus, kas bija gaidīti, un fonds prognozē, ka valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs vien par 0,6% un 0,8% nākamgad.

Tajā pašā laikā Krieviju, kuru jau negatīvi ietekmē rietumvalstu noteiktās sankcijas, jo sevišķi smagi skāris naftas cenu kritums. SVF jaunākās prognozes liecina, ka Krievijas ekonomika šogad varētu samazināties par 3%, kam 2016.gadā sekotu kritums par 1%.
Vēl oktobrī fonds Krievijai prognozēja nelielu izaugsmi.

Savukārt attīstītajām ekonomikām kopumā fonds gan šogad, gan nākamgad paredz izaugsmi 2,4% apmērā.

Tikmēr attīstības ekonomikām SVF šogad un nākamgad prognozē izaugsmi attiecīgi 4,3% un 4,7% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!