Foto: AP/Scanpix
Spānijas budžeta deficīts būs lielāks, nekā gaidīts iepriekš, un, iespējams, valdībai nāksies palielināt nodokļus, teikts sestdien izplatītajā Starptautiskā Valūtas fonda paziņojumā, vēsta "Itar – Tass".

Spānijai būs ne tikai jāsamazina budžeta izdevumi, bet arī jāapsver iespēja palielināt nodokļu ieņēmumus, lai mazināt budžeta deficītu, uzskata SVF.

Tai pat laikā, ņemot vērā "valsts vājo ekonomiku", fonds brīdina no pārāk strauja finanšu pieplūduma valsts kasē, jo valdībai vairāk jāpievēršas finanšu situācijas uzlabošanai "vidēja termiņā".

SVF norāda, ka par spīti spāņu banku rekapitalizācijai investoru uzticības līmenis valstij joprojām ir zems, kas savukārt noved pie izdevumu kāpuma. SVF pauž, ka Spānijas ekonomikas aina ir drūma, valsts pārdzīvo "bezprecedenta dzīļu lejupslīdi un augstu bezdarba līmeni".

Jau vēstīts, ka Spānijas valdība nolēma pieņemt eirozonas valstu finansiālo palīdzību 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā, lai palīdzētu grūtībās nonākušajām bankām, un tas būtiski audzēs jau tā lielo Spānijas valdības parādu. Palīdzība tiks sniegta Spānijas finanšu sistēmai, nevis ekonomikai kopumā. SVF secināja, ka vairākums lielo Spānijas banku ir salīdzinoši labā stāvoklī, tomēr ir vairākas bankas, kuras nepieciešams stiprināt.

Spānijas valdība nevēlas, lai saņemtais atbalsts būtu ar tādiem nosacījumiem, kādi tika izvirzīti Grieķijai, Īrijai un Portugālei, kurām pieprasīja striktus pasākumus izdevumu samazināšanai.

Savukārt analītiķi iepriekš norādījuši uz Spānijas ekonomikas vājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!