Foto: AFP/Scanpix

Apmērs, kādā Dienvidkorejas elektronikas uzņēmums "Samsung Electronics" atsaucis viedtālruņus "Galaxy Note 7", ir viens no lielākajiem produktu atsaukumiem tehnoloģiju jomā, vēsta "Bloomberg".

Jāatgādina, ka "Samsung Electronics" paziņojis par to, ka pilnībā pārtrauc "Galaxy Note 7" ražošanu un samazinājis trešā ceturkšņa peļņas prognozi par 2,3 miljardiem dolāru.

"Bloomberg" gan norāda – mūsdienās nāvējoši defekti ir gan mašīnām, gan citām precēm, un "Samsung" nedienas nav lielākās, kādas bijušas. Piemēram, 2004. gadā radās skandāls par "Merck & Co.'s" medikamentu "Vioxx" – pētījumi liecināja, ka tas palielina sirdslēkmes risku. Tolaik kompensācijās tiesās un izmeklēšana uzņēmumam izmaksāja vairāk nekā 8,5 miljardus dolāru.

Kā citus bēdīgi slavenus gadījumus medijs min problēmas ar "Ford Pinto" modeli, kas nāca klajā 1971. gadā. Atsevišķās modeļa versijās atklājās biedējoši trūkumi – trieciens mašīnas aizmugurējā daļā varēja izraisīt degvielas noplūdi un sprādzienus.

"Fords" 1978. gadā atsauca 1,5 miljonus "Pinto", un drīz vien pārtrauca modeļa ražošanu vispār.

Takata Corp. gaisa spilveni

Tiesa gan, lielākā mašīnu atsaukšana vēl nav pabeigta un varētu beigties ar bankrotu un miljardu dolāru zaudējumiem, min "Bloomberg". Japānas auto detaļu ražotāja "Takata Corp." gaisa spilveni bija paredzēti dzīvības glābšanai avāriju gadījumos, taču tā vietā kļuva par nāvējošiem ieročiem, izšaujot uz pasažieriem materiālu daļas. 16 cilvēki to dēļ gāja bojā. Uzņēmums problēmas mērogus apzināja vien 2015. gadā.

Vairākkārt atsaukti arī dažādi pārtikas produkti, piemēram, vistas vai liellopa gaļa, kā arī zemesriekstu sviests. Lielākoties atsaukums saistīts ar ražošanas nepilnībām vai nehigiēniskiem apstākļiem.

2009. gadā "Peanut Corp. of America" izmantoja savos produktos riekstus, kas bija bojāti un saturēja salmonellas. Rezultātā bojā gāja deviņi cilvēki, vairāk nekā 700 saslima. Uzņēmuma produktu atsaukums bija viens no lielākajiem ASV vēsturē. Kompānija sabruka un tās bijušais izpilddirektors nonāca cietumā.

"Tailenols"

Pat medikamenti, kas lietoti sāpju mazināšanai, var būt nāvējoši. 1982. gadā "Johnson & Johnson" no tirdzniecības atsauca apmēram 31 miljonu pretdrudža medikamenta "Tailenola" pudelīšu. Šāds lēmums tika pieņemts, kad septiņi cilvēki Čikāgā mira no kapsulām, kas saturēja cianīdu.

Vēl viens ievērojams gadījums saistīts ar bērniem. Bārbijas leļļu ražotāja ASV kompānija "Mattel Inc." atsauca aptuveni 21 miljonu Ķīnā ražotu rotaļlietu, tostarp tās, kas bija veidotas pēc amerikāņu bērnu televīzijas raidījuma "Sesame Street" un multiplikācijas filmas "Dora the Explorer" tēliem. Tirdzniecību nācās pārtraukt, atklājot, ka rotaļlietu krāsās esošais svina līmenis 180 reizes pārsniedz atļauto normu. Ja tas nonāktu bērnu gremošanas sistēmā, tas varētu radīt smadzeņu bojājumus, uztveres problēmas un pat nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!