Foto: DELFI

Amerikāņu telekomunikāciju kompānija AT&T sadarbojusies ar ASV Nacionālās drošības aģentūru (NSA), dodot tai iespēju izspiegot interneta lietotājus, liecina bijušā NSA līgumdarbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātie dokumenti.

Šie dokumenti, par kuriem ziņo ASV laikraksts "New York Times", liecina, ka AT&T bijusi "augsta gatavība" sadarboties ar NSA, un kompānija demonstrējusi "ārkārtēju vēlmi palīdzēt".

Avīze raksta, ka nav skaidrs, vai šāda sadarbība starp NSA un AT&T notiek joprojām. Snoudena nopludinātie dokumenti ir datēti ar 2003. līdz 2013.gadu.

Dokumenti liecina, ka AT&T devusi NSA pieeju miljardiem e-pasta vēstuļu, kas sūtītas pa tās iekšzemes tīkliem, kā arī palīdzējusi NSA izspiegot saziņu, kas notika, izmantojot ANO galvenās mītnes Ņujorkā interneta kabeli.

Snoudens 2013.gadā izpelnījās pasaules uzmanību, kad viņš atklāja ASV slepenās izlūkošanas programmu apmēru, noplūdinot datus par to.

ASV federālā prokuratūra Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību. Snoudens pašlaik dzīvo Krievijā, kuras varas iestādes viņam atļāvušas uzturēties valstī, lai izvairītos no kriminālvajāšanas ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!