Japānā vairāk nekā 50 gadu laikā pirmā vietējā pasažieru lidmašīnā trešdien veica savu pirmo testa lidojumu, kas ir būtisks sasniegums desmit gadus ilgušajā programmā, kuras mērķis ir izstrādāt lidmašīnu, kas varētu konkurēt mazāku lidmašīnu segmentā ar Brazīlijas un Kanādas kompānijām.

Pusgadsimtu pēc tam, kad pēdējā Japānā ražotā komerciālā lidmašīna veica reisu, no Nagojas lidostas trešdien pacēlās "Mitsubishi Regional Jet" (MRJ), kas veica pusotru stundu ilgu testa lidojumu.

Pēc tam, kad Otrā pasaules kara beigās Japānai tika aizliegta lidmašīnu izstrāde, valsts gatavojas atgriezties reģionālo pasažieru lidmašīnu tirgū un konkurēt ar Brazīlijas "Embraer" un Kanādas "Bombardier".

Divdzinēju MRJ, kuru izstrādāja kompānija "Mitsubishi Heavy Industries" ir pagrieziena punkts Japānas aviācijas sektorā, kurā iepriekšējā komerciālā lidmašīna uzbūvēta 1962.gadā - "YS-11" turbopropellera lidmašīna, kuras lidojumi pārtraukti apmēram desmit gadus vēlāk.

MRJ ir apmēram 35 metrus gara un tajā ir 80 pasažieru vietas.

"Mitsubishi Heavy Industries" meitasuzņēmums "Mitsubishi Aircraft" lepojas, lidmašīna efektīvi izmanto degvielu, tādēļ MRJ ļaus piedāvāt pasažieriem ērtības ar zemākām izmaksām. Ar tādu piedāvājumu Japānas ražotājs cer iekarot strauji augošo reģionālo lidmašīnu sektoru.

"Mitsubishi Heavy" neatklāj, cik daudz lidmašīnā izmantoto detaļu ir ražotas Japānā, bet ir zināms, ka tajā izmantoti divi nākamās paaudzes dzinēji, kurus izstrādājusi ASV kompānija "Pratt&Whitney".

Kompānija norādīja, ka rezerves daļas no ASV ir būtiskas un palīdzējušas samazināt lidmašīnas izmantošanas izmaksas par apmēram 20%.

Japānā izstrādātas pasažieru lidmašīnas testa lidojums valstī izraisīja patīkamu satraukumu.

"Mitsubishi Heavy" uzbūvēja Japānas leģendāro Otrā pasaules kara laika iznīcinātāju "Zero", bet pēc sakāves karā valstij bija aizliegts attīstīt savu aviāciju.

Tomēr pagājušā gadsimta 50.gados Japāna sāka lēnām atjaunot savu aviācijas sektoru, veicot ASV armijas lidmašīnu remontu, bet vēlāk sāka pēc licences ražot ASV izstrādātas lidmašīnas Japānas armijai.

Tāpat Japānas kompānijas ilgstoši ir piegādājušas detaļas ASV kompānijai "Boeing".

"Mitsubishi Heavy" jauno lidmašīnu prezentēja pērn oktobrī un jau ir saņēmusi vairāk nekā 400 tās pasūtījumu. Pirmo lidmašīnu plānots piegādāt 2017.gadā Japānas aviokompānijai "All Nippon Airways".

"Mitsubishi" tuvās līdz vidējās distances reģionālās lidmašīnas izstrādi atbalsta Japānas valdība un lielāko kompāniju, tostarp "Toyota" veidots konsorcijs.

Savukārt Japānas autoražotājs "Honda" ASV izstrādā mazu privāto lidmašīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!