Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidenta amata kandidātam no Republikāņu partijas Donaldam Trampam piederošo uzņēmumu parādi sasniedz vismaz 650 miljonus ASV dolāru (574 miljonus eiro), kas ir divas reizes vairāk nekā viņa prezidenta vēlēšanu kampaņas publiskotie dati, sestdien vēstīja laikraksts "New York Times" (NYT).

Laikraksts izmantoja nekustamo īpašumu informācijas kompāniju, kura veica publiski pieejamo datu izpēti par vairāk nekā 30 īpašumiem ASV, kas saistīti ar Trampu, tostarp biroju ēkām un golfa laukumiem.

Bez 650 miljonu ASV dolāru parādsaistībām "būtiska viņa turības daļa ir piesaistīta trim pasīvām partnerībām, kas vairākiem aizdevējiem ir parādā vēl divus miljardus ASV dolāru (1,8 miljardus eiro)", vēstīja NYT.

Miljardiera kampaņa ir balstīta uz, kā viņš pats apgalvo, spīdoši veiksmīgu nekustamo īpašumu biznesu, kura vērtība esot desmit miljardu ASV dolāru (8,8 miljardi eiro). Kā savu labāko īpašību, kādēļ viņš ir piemērots prezidenta amatam, Tramps bieži ir minējis savas attīstītas uzņēmējdarbības spējas.

Tomēr viņš ir noraidījis pieaugošās prasības atklāt datus par savu nodokļu atmaksu vai atļaut neatkarīgu savu aktīvu novērtējumu. Tādus aicinājumus izteikuši pat Republikāņu partijas pārstāvji.

Trampa priekšvēlēšanu kampaņas publiskotie dati liecina, ka viņa uzņēmumu parādi ir vismaz 315 miljoni ASV dolāru (278 miljoni eiro). NYT gan norādīja, ka šie dati ir pareizi, jo kampaņas noteikumi neliek Trampam atklāt visu informāciju par savu uzņēmējdarbību.

Lai gan laikraksts neapsūdz Trampu pārkāpumos, tajā norādīts, ka atklātais "norāda, cik daudz par Trampa kunga biznesu joprojām ir miglā tīts".

Tāpat žurnālistu izmeklēšanā noskaidrots, ka "Trampa kunga bagātība lielā mērā ir atkarīga no plaša finansiālo atbalstītāju loka, tostarp to, kurus viņš ir minējis savos uzbrukumos kampaņas laikā", lasāms NYT.

Trampa kreditoru vidū ir Ķīnas lielākās bankas, kuras Republikāņu partijas ASV prezidenta amata kandidāts apsūdz kā ASV ekonomisko ienaidnieku, kā arī investīciju banka "Goldman Sachs", kura, kā viņš apgalvo, ietekmējot Demokrātu partijas kandidāti prezidenta vēlēšanās Hilariju Klintoni.

NYT norādīja, ka kā prezidents Tramps varētu pieņemt lēmumus, kuri būtiski ietekmētu viņa biznesa impēriju un bagātību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!