Foto: Vida Press
Situācija Dienvidāfrikā ir haotiska. Valstī nedēļas laikā ir bijuši pat trīs finanšu ministri, bet šā gada laikā tās valūtas vērtība pret ASV dolāru samazinājusies par 25% un akciju tirgus grimst, ziņo "CNNMoney".

Āfrikas otrā lielākā tautsaimniecība nonākusi neapskaužamā situācijā pēc tam, kad prezidents Džeikobs Gedlejihlekisa Zuma pagājušajā nedēļā nolēma atstādināt finanšu ministru Nhlanhla Nene.

Nene, kurš pēc ekonomistu teiktā iestājās par fiskālo disciplīnu, aizvietoja mazpazīstams ierēdnis, kas satricināja tirgu un sadusmoja daudzus Dienvidāfrikas Republikas iedzīvotājus.

Politiska iejaukšanās


Foto: AFP/Scanpix

Akciju tirgus kritās par gandrīz 3%, finanšu akcijām samazinoties par vairāk nekā 13 % divas dienas pēc paziņojuma. Randa vērtība pret dolāru samazinājās par 9 % un valsts obligācijas kritās, piespiežot Zumu strauji mainīt politisko virzienu.

Jau pēc četrām dienām Zuma par finanšu ministru iecēla Pravinu Gordanu, kurš šajā amatā atradās no 2009. līdz 2014. gadam. "Kā demokrātiska valdība mēs saprotam, cik svarīgi ir klausīties tautas viedoklī un atbildēt uz tās vēlmēm," paziņojumā sacīja Zuma.

Pēc Gordana iecelšanas situācija akciju tirgū uzlabojās un randa vērtība pret dolāru atguvās par 5%.

Patēriņa preču krīze


Foto: Vida Press

Patēriņa preču cenu kritums pamatīgi iedragājis lielākos valsts uzņēmumus. Milzis "Anglo American" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka apjomīgas pārstrukturēšanas ietvaros plāno pārdot ogļu raktuves Dienvidāfrikā, kas liks 85 000 cilvēku zaudēt darbu.

Ogļu ieguve veido ap 50% no valsts valūtas maiņas ieņēmumiem, un pašreizējais konta deficīts aug. Starptautiskais Valūtas fonds paredz Dienvidāfrikas Republikas ekonomikas izaugsmi šajā un nākamajā gadā vien 2% apmērā, kas ir aptuveni puse no Subsahāras Āfrikas reģiona paredzētās izaugsmes.

Pieaugošās ASV procentu likmes


Foto: AP/Scanpix

ASV Federālos rezervju lēmums celt procentu likmi, var atturēt investorus no līdzekļu ieguldīšanas jaunajos tirgos, to skaitā Dienvidāfrikā. Kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" mēneša sākumā brīdināja, ka samazinās DĀR kredītreitingu līdz "nedrošam" - pat pirms nesenā politiskā haosa valstī.

Bezdarba līmenis valstī ir 25%, un inflācija šogad paredzēta 4,5% apmērā un 5,6% 2016. gadā.

"Šausmīgā fiskālā situācija kopā ar augsto inflāciju un trauslo maksājumu bilances stāvokli liecina par tālāku randa vērtības kritumu 2016./17. gadā," sacīja "Capital Economics" vadošais tirgus ekonomists Deivids Rīzs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!