Foto: Reuters/Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta amata sacīkstēs kopējā summa, ko kandidāti iztērēs televīzijas reklāmās, ir lēšama 4,4 miljardu ASV dolāru apmērā, aprēķinājusi "Kantar's Campaign Media and Analysis Group" analītiķe Elizabete Vilnere.

Dažas no miljonu vērtajām reklāmām jau izpelnījušās plašu kritiku ASV medijos, vai arī muļķīgu kļūdu dēļ pasludinātas par acīmredzamām neveiksmēm. Piedāvājam aplūkot dažas no tām.

Donalds Tramps - imigrantu apkarotājs

Viens no spilgtākajiem republikāņu līderiem Donalds Tramps ASV televīzijas kanālu reklāmās nemaz nav redzamākais politiķis, taču ar savu pirmo ievērojamo kampaņas reklāmu jau pamanījās pieļaut rupju kļūdu. Video, kura laikā Tramps sola arī atņemt "Daesh" kaujiniekiem naftu, viņš sola arī cīnīties pret meksikāņu imigrantiem.

Par to runājot, reklāmā redzami imigrantu pūļi, kas it kā iebrūkot ASV. Patiesībā, kā skaidro "politifact.com", video kadri filmēti Spānijai piederošā teritorijā, kas atrodas Marokā – Melilā.

Minētā teritorija, lai gan faktiski atrodas Āfrikas kontinentā, pieder Spānijai un ir piederošai Eiropas Savienībai, nevis ataino situāciju uz ASV – Meksikas robežas.

Rubio mēģinājums atkārtot Reiganu

ASV republikāņu senators Marko Rubio vienā no savām reklāmām centies atkārtot Ronalda Reigana ikoniski slaveno reklāmu "Morning in America". Tikai, filmējot kadrus, kā varētu izskatīties tipisks rīts ASV, senatora kampaņas komanda uzfilmējusi ainas no Kanādas Vankuveras ostas, un, ja video kadrus apskata cītīgāk, vietām pat saskatāms Kanādas karogs.

Teda Kruza parodija par Klintoni

Konservatīvais Teksasas senators Teds Krūzs izveidojis parodijas video rullīti par bijušo ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni. Atainojot kadrus no 1998. gada filmas "Darbs ofisā" , video redzams, kā sieviete, kura attēlota kā Klintone, ar beisbola nūju sadauza datoru, tādējādi it kā izrādīdama attieksmi pret datu drošību.

Oriģinālās dziesmas autori jau nosodījuši Krusa kampaņas komandu par dziesmas atveidi nomelnojošā video, kā arī vairāki kritiķi veltījuši asus vārdus Kruzam par to, ka viņš nevis cenšas izskraidot savu piedāvājumu, bet nodarbojas ar oponentu nomelnošanu.

Piedāvājam aplūkot arī citu esošo un bijušo kandidātu 2016. gada vēlēšanu cīņas spilgtus reklāmas brīžus:

ASV republikāņu Baltā nama nominācijas pretendents, pensionētais neiroķirurgs Bens Kārsons:

Bērnijs Sanderss – demokrātiskais sociālists (kā viņš pats sev sauc), 74 gadus vecs neatkarīgais senators no Vermontas:

Floridas štata gubernators, demokrāts Džebs Bušs, kurš par izstāšanos paziņoja 21. februārī, kampaņā vērsās pret Trampu:

Demokrātu līdere Hilarija Klintone reklāmas kampaņā vērš uzmanību cilvēktiesību problēmām valstī:

Ziņots, ASV priekšvēlēšanās pirms rudenī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kas tā dēvētajā Lielajā otrdienā vienlaicīgi notika 11 štatos, Demokrātu partijas vadošā kandidāte Hilarija Klintone guvusi uzvaru vismaz septiņās pavalstīs, kamēr republikāņu favorīts Donalds Tramps - vismaz sešās.

Bijusī valsts sekretāre un senatore Klintone uzvarējusi Alabamā, Arkanzasā, Džordžijā, Masačūsetsā, Teksasā, Tenesī un Virdžīnijā. Šīs uzvaras atspoguļo viņas spēcīgās pozīcijas dienvidu štatos, kur lielu ietekmi demokrātu vēlētāju vidū bauda afroamerikāņi.

Tikmēr republikāņu nometnē ekscentriskais miljardieris Tramps uzvarējis Alabamā, Arkanzasā, Džordžijā, Masačūsetsā, Tenesī, Vērmontā un Virdžīnijā.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks 8.novembrī. Pašreizējam Baltā nama saimniekam demokrātam Barakam Obamam konstitūcija liedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!